Koleżanka 'sprzedała’ mi rewelacyjny pomysł na coś co bardzo mi się spodobało! Co powiecie kochani na krewetki w… szampanie?! Brzmi bardzo elegancko i zachęcająco prawda ;)? Oczywiście jest to coś idealnego dla mnie bo łączy w sobie owoce morza i szampana, którego uwielbiam! Jak powiedziałam mężowi o tym przepisie to trochę się ze mnie zaczął podśmiewać, że przesadzam i wymyślam ale za to jak dałam mu kieliszek z krewetką w środku w bąbelkach to natychmiast zmienił zdanie ;). Myślę, że krewetki w szampanie można porównać do szampana z truskawkami lub na przykład do martini z zielonymi oliwkami. No ale do rzeczy – jak przygotować krewetki w szampanie? Zapraszam do wspólnego przygotowania kochani :)!
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki:
- Szampan (wytrawne wino musujące) – 500 ml
- Cytryna – 2 sztuki
- Świeży estragon – garść
- Świeża bazylia – garść
- Świeża kolendra – garść
- Krewetki królewskie – 20 sztuk
- Ocet balsamiczny jasny – 2 stołowe łyżki
- Sól morska
- Świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Wyciskamy sok z dwóch cytryn i wlewamy do rondelka. Świeże zioła myjemy i drobno kroimy po czym dodajemy do soku z cytryny. Wlewamy także szampana, wszystko mieszamy i czekamy aż się zagotuje. Następnie dodajemy krewetki królewskie i gotujemy na małym ogniu do momentu aż krewetki będą różowe. Zazwyczaj zajmuje to około pięć minut. W tym czasie w miseczce łączymy sos balsamiczny z dwoma łyżkami szampana, solą morską oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Gotowe, różowe krewetki wyciągamy z rondelka, kroimy na pół wzdłuż i wkładamy do sosu z octu balsamicznego. Gotowe krewetki wkładamy do kieliszka :).
Uwagi:
Szampana możecie zamienić na różowe winko!
Smacznego :).
Źródło ikony wpisu: foodily.com