Lubicie krewetki? Moje dzieci nie przepadają ale to wszystko zależy od tego jak je przyrządzę. Pamiętam jak moja córcia pierwszy raz spróbowała krewetki i zarzekła się, że już nigdy więcej nie weźmie tego „świństwa” do buzi! Uśmialiśmy się z mężem i obiecaliśmy, że nie będziemy jej zmuszać. Oczywiście jak następnym razem przyrządziłam krewetki dla siebie, męża i syna to córce przygotowałam totalnie co innego. Córcia pamiętała co to te krewetki i wiedziała, że ostatnio bardzo jej nie smakowały ale zapach jaki unosił się w kuchni był tak 'smaczny’, że postanowiła spróbować. Byliśmy w szoku – zresztą ona chyba też bo bardzo jej posmakowały! No i sami widzicie, że to wszystko zależy od dnia, humoru no i przede wszystkim sposobu przyrządzenia potrawy. Dzisiaj zaproponuję Wam krewetki z papryką i ryżem :). Danie bardzo proste i bardzo smaczne dlatego jeżeli nawet nie przepadasz za krewetkami to i tak polecam wypróbować. A może się zdziwisz ;)?
Czas przygotowania: 25 minut
Składniki:
- Mrożone krewetki – 10 sztuk
- Cytryna
- Czerwona duża papryka – 1 sztuka
- Czosnek – 2 ząbki
- Duży pomidor – 1 sztuka
- Biały ryż – 100 g
- Olej z pestek winogron
- Sól morska
- Świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Krewetki skrapiamy sokiem z cytryny i wkładamy do miski. Obieramy czosnek i przeciskamy przez praskę. Krewetki nacieramy czosnkiem i odstawiamy na bok. Na oleju z pestek winogron podsmażamy pokrojoną paprykę i dodajemy biały ryż. Wlewamy bulion warzywny i gotujemy tak długo aż ryż go wchłonie. Pod koniec gotowania dodajemy posiekanego i obranego ze skórki pomidora oraz krewetki. Smażymy wszystko jeszcze chwilkę, przyprawiamy solą morską, świeżo zmielonym czarnym pieprzem oraz natką pietruszki.
Uwagi:
Chętnym polecam zamienić biały ryż na brązowy!
Smacznego :).
Źródło ikony wpisu: eatsomethingsexy.com