Inne

Kuchnia chińska – jaki wok?

Wok_mandarynskiMam nadzieję, że zaglądacie tu czasem i wypróbowaliście już przepis na ryż z warzywami po chińsku, który zaproponowałam Wam jakiś czas temu? Muszę przyznać, że nigdy nie byłam fanką kuchni chińskiej ale ostatnio to się zaczęło zmieniać. Prawdopodobnie zaczęło się właśnie od przypadkowej wizyty w małej knajpce chińskiej gdzie miałam okazję spróbować wcześniej wspomnianego ryżu z warzywami. No właśnie, a Wy jaką kuchnię lubicie najbardziej? Mój mąż zawsze bardzo lubił kuchnię chińską ale jakoś nie mogłam się przekonać. Owszem, lubię kurczaka w curry ale nie jest to moje ulubione danie. Generalnie chyba nie przepadam za smakiem curry i nie do wszystkiego mi pasuje ale zachęcona smakowitym ryżem z warzywami postanowiłam poszperać trochę w internecie i znalazłam kilka ciekawych przepisów. Mój mąż bardzo się ucieszył bo wielokrotnie namawiał mnie na chińszczyznę ale bezskutecznie ;). Jednak aby zabrać się za przyrządzanie potraw chińskich należy najpierw zaopatrzyć się w wok. No i tutaj mam mały problem bo znalazłam mnóstwo sprzecznych informacji w internecie odnośnie woków. Jest tego tak dużo, że nie bardzo wiem jaki wybrać i który będzie najlepszy na kuchenkę na prąd. Może Wy macie większe doświadczenie i coś mi poradzicie? Z tego co zdążyłam się zorientować to są woki ze stali węglowej – żeliwne, aluminiowe i ceramiczne. Do tego wszystkiego są jeszcze woki z płaskim dnem lub spiczaste. Przyznam szczerze, że się trochę w tym wszystkim pogubiłam i przydałaby mi się mała pomoc dlatego bardzo proszę o pomoc :)!

Źródło ikony wpisu: pl.wikipedia.org

Dodaj komentarz