Nie wiem jak Wy ale ja ostatnio zakochałam się w kaszach :). Od zawsze lubiłam kaszę jęczmienną, jaglaną oraz gryczaną natomiast nie przepadałam za pęczakiem czy kuskus. Oczywiście jak to zawsze powtarzam wszystko zależy od sposobu przyrządzania i konkretnego dnia ;). Czasami mam dni, kiedy nawet moje ulubione danie takie jak łosoś na parze, po prostu mi nie smakuje. No więc tak właśnie było w przypadku kaszy kuskus z tymże sytuacja o tyle gorsza, że każdy kto ją przyrządzał robił to w taki sposób, że totalnie mi nie smakowała – do czasu ;). Zdarzyło się, że mój mąż kiedyś przygotował ją w tylko sobie znany sposób i kasza była taka pyszna, że natychmiast się w niej zakochałam ;). W związku z czym dzisiaj chciałabym podać Wam świetny przepis na pyszną sałatkę z kuskusem, łososiem, papryką oraz pomidorkami. Do dzieła kochani!
Czas przygotowania: 25 minut
Składniki:
- Kasza kuskus – 1 szklanka
- Wędzony łosoś – 100 g
- Zielona papryka – 1 sztuka
- Pomidorki koktajlowe – garść
- Sok z cytryny – dwie łyżki stołowe
- Natka pietruszki – dwie łyżki stołowe
- Mięta – 1 łyżka stołowa
- Olej z pestek winogron
- Sól morska
Przygotowanie:
Kaszę kuskus zalewamy bulionem warzywnym, mieszamy i przykrywamy w oczekiwaniu aż kasza pochłonie wodę. Gotową kaszę mieszamy i dodajemy soku z cytryny. Zieloną paprykę myjemy po czym kroimy w drobną kostkę. Pomidorki koktajlowe także myjemy oraz kroimy na połówki. Pokrojone warzywa wrzucamy do kaszy kuskus oraz dodajemy pocięte świeże zioła. Dodajemy odrobinę oleju z pestek winogron, łososia wędzonego i dobrze mieszamy. Sałatkę wstawiamy do lodówki aby ją schłodzić.
Uwagi:
Chętnym polecam dodać do sałatki liście świeżej bazylii!
Smacznego :).
Źródło ikony wpisu: zdrowie.gazeta.pl