Inne

Lazania ze szpinakiem i łososiem norweskim

lazania-z-lososiem-norweskimNie pamiętam abym podawała Wam świetny przepis na pyszną lazanię z łososiem norweskim i szpinakiem. Jak dla mnie i mojej rodziny – niebo w gębie! Nie jest to danie wymagające więc na pewno większość z Was będzie potrafiła je wykonać. Produkty do tej lazanii  są ogólnie dostępne więc także nie powinno być problemu :). Nie przedłużam… ;), do dzieła kochani!

Czas przygotowania: 1 godz. 10 minuy

Składniki:

  • 0,5 kg świeżego fileta z łososia norweskiego
  • 0,5 kg świeżych liści szpinaku
  • Cztery ząbki czosnku
  • Masło
  • Mleko 3,2%
  • Śmietana 18%
  • Gałka muszkatołowa
  • Cytryna
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • Mąka
  • Płaty lazanii
  • Świeżo starty parmezan
  • Mozzarella
  • Świeży rozmaryn lub tymianek

Przygotowanie:

Filety łososia norweskiego myjemy, osuszamy i kroimy na cienkie plasterki. Skrapiamy sokiem z cytryny i przyprawiamy solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Dobrze myjemy liście szpinaku i osuszamy. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i wrzucamy przeciśnięte przez praskę cztery ząbki czosnku. Po chwili dodajemy liście osuszonego szpinaku, solimy i doprawiamy szczyptą gałki muszkatołowej. W małym garnuszku rozpuszczamy cztery łyżki masła, dodajemy dwie łyżki mąki i powoli mieszamy. Po chwili dodajemy około 350 ml mleka i cały czas mieszając doprowadzamy do wrzenia. Kiedy uzyskamy już gęsty sos, ściągamy z ognia i dorzucamy dwie łyżki kwaśnej śmietany. Przyprawiamy solą morską, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i rozmarynem lub tymiankiem. Dziewięć płatów lazanii przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu. Do naczynia żaroodopornego wlewamy odrobinę sosu. Na sos układamy płaty lazanii, kawałki łososia, szpinak i znowu polewamy sosem. Następna warstwa dokładnie tak samo. Wierch lazanii posypujemy mozzarellą i startym parmezanem. Tak przygotowana lazania trafia do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 40 minut. Serwujemy z białym schłodzonym winem :).

Uwagi:

Z uwagi na krążące newsy o chorych łososiach bałtyckich postanowiłam użyć do przepisu łososia norweskiego.

Jeżeli nie macie dostępu do świeżego szpinaku możecie go zastąpić mrożonym. Pamiętajcie jedynie aby go dłużej potrzymać na ogniu.

Smacznego :).

Dodaj komentarz