Inne

Lekka sałatka z tuńczykiem, kukurydzą i parmezanem

pobraneIdealna, soczysta i zdrowa sałatka na upalne dni? Jeżeli nie macie pomysłu na lekkie danie zapraszam na mojego bloga :). Podam Wam dzisiaj super prosty przepis na smaczną sałatkę z tuńczykiem! Przepis na tę sałatkę powstał całkiem przypadkiem. Nie mieliśmy ochoty na ciężki obiad z rodzinką i postanowiłam przyrządzić sałatkę z tego co akurat mam w lodówce i spiżarce. Sałatka wyszła niesamowita i dlatego stała się naszą ulubioną sałatką tego lata! Dokładnie od dwóch tygodni jemy ją co drugi dzień i wyobraźcie sobie, że ciągle nie mamy dość ;)! Zachęcam do wykorzystania przepisu, który jest bardzo prosty. Do dzieła kochani!

Czas przygotowania: 10 minut

Składniki:

  • Tuńczyk w sosie własnym – puszka
  • Główka sałaty lodowej
  • Puszka kukurydzy
  • Świeża zielona bazylia – ½ pęczka
  • Świeża fioletowa bazylia – ½ pęczka
  • Pomidory malinowe – dwie średnie sztuki
  • Parmezan w kawałku

Sos:

  • Ocet – dwie łyżki stołowe
  • Olej z pestek winogron – cztery łyżki stołowe
  • Czosnek – dwa ząbki
  • Zioła do sałatek – dwie łyżki stołowe

Przygotowanie:

W słoiczku łączymy wszystkie składniki sosu, dobrze mieszamy i wstawiamy do lodówki. Do dużej salaterki wrzucamy kawałki podzielonej sałaty lodowej i odsączoną kukurydzę. Myjemy świeżą bazylię, drobno kroimy i wrzucamy do pozostałych składników. Tuńczyka odsączamy z zalewy i także dodajemy do sałaty. Wszystkie składniki dobrze mieszamy i wlewamy wcześniej przygotowany sos. Na koniec posypujemy startym na grubych oczkach parmezanem. Serwujemy z chrupiącymi grzankami na ciepło.

Uwagi:

Polecam zakupić tuńczyka firmy RIO mare. Jest może droższy od pozostałych ale jakościowo dużo lepszy i smaczniejszy! Ja swojego kupuję w bardzo dobrej cenie w Makro.

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: betterbeing.net

Dodaj komentarz