Inne

Łosoś i awokado na żytnim pieczywie

6a00e5511afdbf8833014e89be5edf970d-500wiDzisiaj chciałabym podać Wam genialny i bardzo prosty przepis na pyszną pastę na kanapki :). Lubicie pieczywo? Ja bardzo – niestety to moja zguba w walce z nadprogramowymi kilogramami! O ile nie jestem fanką słodyczy, mogą dla mnie nie istnieć, o tyle uwielbiam ziemniaki, chrupiące pieczywko, rybki i makarony. Staram się jednak odżywiać racjonalnie więc wybieram jedynie ciemne pieczywo na zakwasie. Tak, chleb żytni to mój ulubiony rodzaj ale nie ukrywam, że raz na jakiś czas zdarza mi kupić białą, puchatą, pszenną bułeczkę ;). Okay ale wrócę do tematu ;). Dzisiaj podam Wam przepis na pastę z… awokado w mojej ulubionej wersji. Jest idealna do kanapki z plastrem łososia! Bardzo prosta w przygotowaniu i do tego bajecznie smaczna. Do dzieła kochani!

Czas przygotowania: 10 minut

Składniki:

  • Pieczywo żytnie – kilka kanapek
  • Masło – do posmarowania pieczywa
  • Awokado – dwie zielone sztuki lub trzy orzechowe (orzechowe jest mniejsze)
  • Cebula cukrowa – jedna malutka sztuka
  • Pomidorki koktajlowe (bardzo słodkie) – duża garść
  • Limonka lub cytryna – dwie stołowe łyżki
  • Czosnek – dwa ząbki
  • Nasiona chia – dwie łyżeczki
  • Wędzony łosoś na kanapki

Przygotowanie:

Awokado obieramy ze skórki, a następnie kroimy na pół, wyciągamy pestkę i dusimy widelcem aż uzyskamy 'papkę’. Dodajemy drobniutko pokrojoną w kostkę cebulkę, połówki umytych pomidorków, dwie łyżki soku z limonki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Na koniec wsypujemy nasiona chia i przyprawiamy do smaku. Smarujemy kanapki masełkiem (opcjonalnie), układamy plaster wędzonego łososia i smarujemy pastą z awokado.

Uwagi:

Pamiętajcie aby wybierać miękkie awokado, które będzie mogli ugnieść widelcem!

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: ecipeshubs.com

Dodaj komentarz