Inne, Ryby słonowodne w Polsce

Łosoś w cytrynowym sosie

prawn-crust-salmon-saffron-potatoes-lemon-butter-sauceCo myślicie o połączeniu łososia z cytryną? Z pewnością nie jest to dla Was nic dziwnego bo nie od dzisiaj wiadomo, że rybki z cytryną po prostu się lubią ;). Tak, to prawda, że sok z cytryny potrafi 'zabić’ nieprzyjemny zapach ryby jednak należy pamiętać, że nie o to nam chodzi! Należy pamiętać, że ryba, która brzydko pachnie jest najzwyczajniej w świecie nie świeża. Zamiast oblewać ją sokiem z kilku cytryn lepiej się jej pozbyć i kupić świeżą! Dzięki temu nie narazicie swojego zdrowia ale też nie zrazicie się do pysznych rybek. Zatem sok z cytryny dodajemy wyłącznie do smaku, a przy okazji mamy świadomość, że podczas obróbki termicznej cytryna pomoże nam zneutralizować ostrzejszy zapach ryby. Okay, w takim razie przejdźmy do przepisu :)!

Czas przygotowania/gotowania: 45 minut

Składniki:

  • Filet z łososia – około 600 g
  • Sok z 1 cytryny
  • Olej z pestek winogron
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz

Sos:

  • Bulion warzywny – szklanka
  • Żółtko jajka – dwa
  • Mąka – dwie płaski łyżki
  • Sok z ½ cytryny
  • Masło – łyżka stołowa
  • Gałka muszkatołowa – szczypta
  • Sól morska

Przygotowanie/gotowanie:

Filet z łososia myjemy pod zimną wodą, osuszamy, a następnie skrapiamy olejem z pestek winogron i przyprawiamy solą morską oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Układamy w naczyniu żaroodpornym i obficie oblewamy sokiem z cytryny. Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. W tym czasie przygotowujemy sos. Mąkę mieszamy z 1/3 szklanki zimnej wody. Następnie dodajemy żółtka i tak długo mieszamy aż uzyskamy gładką masę i wlewamy do wrzącego bulionu. Dodajemy łyżkę masła, wlewamy sok z cytryny i przyprawiamy. Tak przygotowanym sosem polewamy upieczonego łososia.

Uwagi:

Chętnym polecam dodać do sosu łyżkę miodu.

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: lifestylefood.com

Dodaj komentarz