Co myślicie o połączeniu łososia z cytryną? Z pewnością nie jest to dla Was nic dziwnego bo nie od dzisiaj wiadomo, że rybki z cytryną po prostu się lubią ;). Tak, to prawda, że sok z cytryny potrafi 'zabić’ nieprzyjemny zapach ryby jednak należy pamiętać, że nie o to nam chodzi! Należy pamiętać, że ryba, która brzydko pachnie jest najzwyczajniej w świecie nie świeża. Zamiast oblewać ją sokiem z kilku cytryn lepiej się jej pozbyć i kupić świeżą! Dzięki temu nie narazicie swojego zdrowia ale też nie zrazicie się do pysznych rybek. Zatem sok z cytryny dodajemy wyłącznie do smaku, a przy okazji mamy świadomość, że podczas obróbki termicznej cytryna pomoże nam zneutralizować ostrzejszy zapach ryby. Okay, w takim razie przejdźmy do przepisu :)!
Czas przygotowania/gotowania: 45 minut
Składniki:
- Filet z łososia – około 600 g
- Sok z 1 cytryny
- Olej z pestek winogron
- Sól morska
- Świeżo zmielony czarny pieprz
Sos:
- Bulion warzywny – szklanka
- Żółtko jajka – dwa
- Mąka – dwie płaski łyżki
- Sok z ½ cytryny
- Masło – łyżka stołowa
- Gałka muszkatołowa – szczypta
- Sól morska
Przygotowanie/gotowanie:
Filet z łososia myjemy pod zimną wodą, osuszamy, a następnie skrapiamy olejem z pestek winogron i przyprawiamy solą morską oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Układamy w naczyniu żaroodpornym i obficie oblewamy sokiem z cytryny. Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. W tym czasie przygotowujemy sos. Mąkę mieszamy z 1/3 szklanki zimnej wody. Następnie dodajemy żółtka i tak długo mieszamy aż uzyskamy gładką masę i wlewamy do wrzącego bulionu. Dodajemy łyżkę masła, wlewamy sok z cytryny i przyprawiamy. Tak przygotowanym sosem polewamy upieczonego łososia.
Uwagi:
Chętnym polecam dodać do sosu łyżkę miodu.
Smacznego :).
Źródło ikony wpisu: lifestylefood.com