Co powiecie na pysznego łososia z… kruszonką :)? Mój mąż zabrał mnie wczoraj do nowej restauracji gdzie serwują dania rybne. Przyznam szczerze, że nie miałam siły i ochoty gotować dlatego jego propozycja bardzo mnie ucieszyła. Restauracja bardzo malutka ale za to bardzo klimatyczna. Na ścianach piękne malowidła plaży, morz i latających mew. Na stolikach bardzo ładne niebieskie obrusy i świeże kwiatki. Bardzo przytulne miejsce z pysznym jedzeniem bo moja zupka rybna i łosoś z kruszonką były niesamowite! Mąż zamówił spaghetti z owocami morza i także zupkę rybną. Oczywiście był równie zadowolony co ja ;). O ile się nie mylę przepis na zupę rybną podawałam Wam wielokrotnie ale na łososia z kruszynką jeszcze nie. Zapraszam do wspólnego przyrządzenia. Danie proste, smaczne i szybkie!
Czas przygotowania: 20 minut
Składniki:
- Filet z łososia – 300 g
- Pomidorki suszone – cztery sztuki
- Natka pietruszki – dwa pęczki
- Bułka tarta – 2 łyżki stołowe
- Olej z pestek winogron – 4 łyżki stołowe
- Zielone oliwki – ½ słoika
- Czosnek – dwa ząbki
- Pół cytryny
- Sól morska
- Świeżo zmielony czarny pieprz
- Przygotowanie:
Łososia opłukujemy pod zimną wodą, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki. Wkładamy do małych naczyń do zapiekania i przygotowujemy kruszonkę. Do miseczki wsypujemy bułkę tartą, rozgnieciony przez praskę czosnek, posiekane pomidorki, dwie łyżki oleju z pestek winogron, sól morską oraz świeżo zmielony czarny pieprz. Wszystkie składniki dobrze mieszamy i nakładamy łyżką na rybę. Skrapiamy cytryną i olejem z pestek winogron. Zapiekamy około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Uwagi:
Polecam samemu utrzeć bułkę na tarce z grubymi oczkami – kruszonka będzie smaczniejsza!
Smacznego :).
Źródło ikony wpisu: carina-forum.com