Moi kochani czuję, że ostatnio coś zaniedbałam moją ulubioną rybkę czyli wspaniałego, różowego łososia dlatego postanowiłam dodać nowy, ciekawy i bardzo smaczny przepis :). Znalazłam go dzięki stronie gdzie bardzo często szukam inspiracji czyli na pintereście. Tym, którzy nie mają tu jeszcze konta serdecznie polecam bo jest to bardzo bogate źródło przepisów, których nie znajdziecie nigdzie indziej! A co za przepis wybrałam dla Was? Bardzo prosty ale wyjątkowo pyszny łosoś w sosie balsamicznym :). Zapraszam do wspólnego przyrządzenia!
Czas przygotowania: 35 minut
Składniki:
- Filety z łososia bałtyckiego – 6 sztuk
- Czosnek – 5 ząbków
- Białe wino – 1 łyżka stołowa
- Miód płynny – 1 łyżka stołowa
- Sos balsamico – 1/3 małej filiżanki
- Musztarda Dijon – 4 łyżeczki
- Sól morska do smaku
- Świeżo zmielony czarny pieprz
- Świeże oregano
- Cytryna do skropienia łososia
- Olej z pestek winogron
Przygotowanie:
Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni i w tym czasie przygotowujemy filety z łososia. Opłukujemy je, osuszamy i skrapiamy sokiem z cytryny. Układamy płaty na folii lub papierze do pieczenia i zapiekamy. Na patelnię wlewamy łyżkę oleju z pestek winogron i podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Po około trzech minutach dodajemy białe wino, miód, musztardę oraz sos balsamico. Wszystko przyprawiamy solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Trzymamy na ogniu jeszcze chwilkę aż sos zgęstnieje. Wyciągamy łososia z piekarnika, polewamy przygotowanym sosem i posypujemy świeżym oregano. Zawijamy w folii i pieczemy jeszcze przez około dziesięć minut. Serwujemy z białym winem i sałatką ze świeżego szpinaku i sosu vinegar.
Uwagi:
Polecam użyć miodu spadziowego, który ma niesamowity aromat i smak!
Smacznego :).
Źródło ikony wpisu: recipeknead.com