Wiecie co to tymbaliki? Jeżeli nie to już tłumaczę ;). Tymbaliki to nic innego jak bardzo popularne w Polsce galaretki z mięskiem. Jest to danie, które w szczególności uwielbiali Polacy w latach 80′ i 90′. Myślę, że chyba w każdym polskim domu w tym czasie każdy wiedział jak przygotować popularne tymbaliki ;). Obecnie galaretki nie są już tak popularne chociaż ostatnio zauważyłam, że coraz częściej pojawiają się przepisy tymbalików w 'nowej odsłonie’! Jesteście ciekawi w jakiej ;)? Oczywiście mam jeden genialny przepis, którym chciałabym się z Wami podzielić. 'Galaretki’ z wędzonym łososiem i awokado ;)! Zapraszam do kuchni!
Czas przygotowania/gotowania: 30 minut
Składniki:
- Wędzony łosoś w plastrach – opakowanie
- Mięso kraba z puszki – około 70 g
- Ziemniak – jedna duża sztuka
- Awokado – jedna sztuka
- Majonez – ½ szklanki
- Cebula dymka – jedna sztuka
- Sok z limonki – trzy stołowe łyżki
- Starta skórka z jednej limonki
- Sos tabasco
- Posiekana świeża mięta – dwie łyżeczki
- Kiełki do posypania
- Sól morska
- Świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie/gotowanie:
Gotujemy ziemniaka w lekko osolonej wodzie. Cebulę dymkę drobno kroimy w kosteczkę, a awokado obieramy i kroimy w plasterki. Plastry wędzonego łososia układamy w kokilkach, które uprzednio wykładamy plastikową folią spożywczą. Mięso z kraba miksujemy, a następnie dodajemy ziemniaka, pokrojone awokado, pół porcji majonezu, cebulę dymkę, sok z limonki i tabasco. Wszystko mieszamy i wkładamy do kokilek. Wstawiamy do lodówki na co najmniej trzy godziny. Skórkę z limonki mieszamy z majonezem, tabasco i miętą. Gotowe galaretki posypujemy kiełkami i serwujemy polane sosem.
Uwagi:
Łososiowe tymbaliki polecam serwować z ćwiartkami limonki lub cytryny.
Smacznego :).
Źródło ikony wpisu: lepszysmak.wordpress.com