Inne, Ryby słonowodne w Polsce

Łososiowe tymbaliki

zrzut-ekranu-2016-09-14-o-08-49-52Wiecie co to tymbaliki? Jeżeli nie to już tłumaczę ;). Tymbaliki to nic innego jak bardzo popularne w Polsce galaretki z mięskiem. Jest to danie, które w szczególności uwielbiali Polacy w latach 80′ i 90′. Myślę, że chyba w każdym polskim domu w tym czasie każdy wiedział jak przygotować popularne tymbaliki ;). Obecnie galaretki nie są już tak popularne chociaż ostatnio zauważyłam, że coraz częściej pojawiają się przepisy tymbalików w ‘nowej odsłonie’! Jesteście ciekawi w jakiej ;)? Oczywiście mam jeden genialny przepis, którym chciałabym się z Wami podzielić. ‘Galaretki’ z wędzonym łososiem i awokado ;)! Zapraszam do kuchni!

Czas przygotowania/gotowania: 30 minut

Składniki:

  • Wędzony łosoś w plastrach – opakowanie
  • Mięso kraba z puszki – około 70 g
  • Ziemniak – jedna duża sztuka
  • Awokado – jedna sztuka
  • Majonez – ½ szklanki
  • Cebula dymka – jedna sztuka
  • Sok z limonki – trzy stołowe łyżki
  • Starta skórka z jednej limonki
  • Sos tabasco
  • Posiekana świeża mięta – dwie łyżeczki
  • Kiełki do posypania
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie/gotowanie:

Gotujemy ziemniaka w lekko osolonej wodzie. Cebulę dymkę drobno kroimy w kosteczkę, a awokado obieramy i kroimy w plasterki. Plastry wędzonego łososia układamy w kokilkach, które uprzednio wykładamy plastikową folią spożywczą. Mięso z kraba miksujemy, a następnie dodajemy ziemniaka, pokrojone awokado, pół porcji majonezu, cebulę dymkę, sok z limonki i tabasco. Wszystko mieszamy i wkładamy do kokilek. Wstawiamy do lodówki na co najmniej trzy godziny. Skórkę z limonki mieszamy z majonezem, tabasco i miętą. Gotowe galaretki posypujemy kiełkami i serwujemy polane sosem.

Uwagi:

Łososiowe tymbaliki polecam serwować z ćwiartkami limonki lub cytryny.

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: lepszysmak.wordpress.com