Tym razem będzie trochę po hiszpańsku, a trochę po włosku ;). Zaproponuję Wam danie, które jest niesamowicie pyszne. Lekkie, zdrowe i proste w przygotowaniu czyli coś co bardzo lubię ;). Miałam okazję próbować tą pastę w jednej z moich ulubionych włoskich restauracji jeszcze kilka lat temu, kiedy spędziłam we Włoszech cudowne dwa tygodnie. Przepis powstał dzięki metodzie prób i błędów. Posiłkowałam się również przepisami, które znalazłam w sieci. Wszystko po to by stworzyć coś idealnego :)! Mam nadzieję, że mi się udało. Zapraszam do wspólnego gotowania kochani :).
Czas przygotowania/gotowania: 35 minut
Składniki:
- Makaron spaghetti – opakowanie
- Olej z pestek winogron
- Filet z pstrąga – około 500 g
- Czosnek – cztery ząbki
- Suszone chilli – łyżeczka
- Wytrawne białe wino – ½ szklanki
- Skórka z cytryny – łyżeczka
- Sok z cytryny – dwie stołowe łyżki
- Garść rukoli
- Koperek – dwie stołowe łyżki
- Sól morska
- Świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie/gotowanie:
Spaghetti gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu w lekko osolonej wodzie. Filet z pstrąga opłukujemy pod zimną wodą, a następnie osuszamy. Na patelni rozgrzewamy olej z pestek winogron i smażymy pół porcji fileta z każdej strony przez około pięć minut. Usmażoną rybkę kładziemy na ręcznik papierowy. Następnie na patelnię wrzucamy drugą połowę rybki, dodajemy pokrojony czosnek i podsmażamy z płatkami chilli. Dolewamy wino i gotujemy około dwie minuty. Następnie dodajemy sok z cytryny oraz skórkę. Gotujemy przez minutkę. Odcedzony makaron układamy na talerzach. Polewamy gorącym sosem i posypujemy pokrojonym pstrągiem. Posypujemy koperkiem oraz rukolą.
Uwagi:
Chętni mogą posypać pastę parmezanem!
Smacznego :).
Źródło ikony wpisu: taste.com.au