Inne, Ryby słonowodne w Polsce

Makaron z pstrągiem, czosnkiem i rukolą

angel-hair-pasta-with-smoked-trout-rocket-chilli-and-lemon-11656_lTym razem będzie trochę po hiszpańsku, a trochę po włosku ;). Zaproponuję Wam danie, które jest niesamowicie pyszne. Lekkie, zdrowe i proste w przygotowaniu czyli coś co bardzo lubię ;). Miałam okazję próbować tą pastę w jednej z moich ulubionych włoskich restauracji jeszcze kilka lat temu, kiedy spędziłam we Włoszech cudowne dwa tygodnie. Przepis powstał dzięki metodzie prób i błędów. Posiłkowałam się również przepisami, które znalazłam w sieci. Wszystko po to by stworzyć coś idealnego :)! Mam nadzieję, że mi się udało. Zapraszam do wspólnego gotowania kochani :).

Czas przygotowania/gotowania: 35 minut

Składniki:

  • Makaron spaghetti – opakowanie
  • Olej z pestek winogron
  • Filet z pstrąga – około 500 g
  • Czosnek – cztery ząbki
  • Suszone chilli – łyżeczka
  • Wytrawne białe wino – ½ szklanki
  • Skórka z cytryny – łyżeczka
  • Sok z cytryny – dwie stołowe łyżki
  • Garść rukoli
  • Koperek – dwie stołowe łyżki
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie/gotowanie:

Spaghetti gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu w lekko osolonej wodzie. Filet z pstrąga opłukujemy pod zimną wodą, a następnie osuszamy. Na patelni rozgrzewamy olej z pestek winogron i smażymy pół porcji fileta z każdej strony przez około pięć minut. Usmażoną rybkę kładziemy na ręcznik papierowy. Następnie na patelnię wrzucamy drugą połowę rybki, dodajemy pokrojony czosnek i podsmażamy z płatkami chilli. Dolewamy wino i gotujemy około dwie minuty. Następnie dodajemy sok z cytryny oraz skórkę. Gotujemy przez minutkę. Odcedzony makaron układamy na talerzach. Polewamy gorącym sosem i posypujemy pokrojonym pstrągiem. Posypujemy koperkiem oraz rukolą.

Uwagi:

Chętni mogą posypać pastę parmezanem!

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: taste.com.au

Dodaj komentarz