Tym razem zaproponuję Wam pyszne i włoskie danie czyli makaron vongole. Miałam okazję jeść ten makaron kilka lat temu jak byliśmy z mężem w Rzymie i natychmiast się w nim zakochałam. Już bardzo długo nie przyrządzałam makaronu vongole dlatego postanowiłam 'odświeżyć’ to danie i przygotować je na romantyczną kolację z mężem ;). Mąż dostał mały awans i chciałam to jakoś uczcić, a jak to lepiej zrobić jak nie smaczną pastą! Do dzieła kochani!
Czas przygotowania: 35 minut
Składniki:
- Świeże muszle Venus – 675g
- Mieszane owoce morza – 400g
- Olej z pestek winogron
- Czosnek – 3 ząbki
- Białe wytrawne wino – 150 ml
- Wywar rybny – 150 ml
- Makaron spaghetti
- Estragon – 2 łyżki
- Sól morska
- Świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Muszle Venus dobrze oczyszczamy, a te otwarte wyrzucamy! Na patelni rozgrzewamy olej z pestek winogron po czym dodajemy muszle Venus oraz rozgnieciony przez praskę czosnek. Smażymy kilka minut tak aby muszle były nasączone olejem z pestek winogron i czosnkiem. Następnie na patelnię wrzucamy mieszankę owoców morza i smażymy jeszcze kilka minut. Wlewamy białe wytrawne wino oraz wywar rybny i czekamy aż się zagotuje. Po tym czasie przykrywamy patelnię pokrywką i dusimy jeszcze przez kilka minut na małym ogniu. W tym czasie gotujemy makaron w osolonej wodzie. Na koniec do gotowego sosu dodajemy estragon i przyprawiamy solą morską oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Makaron mieszamy z sosem i serwujemy z lampką białego wina!
Uwagi:
Jeżeli nie uda się Wam dostać świeżych muszli Venus, równie dobrze mogą być te z puszki!
Podczas smażenia muszli w oliwie z czosnkiem należy potrząsać patelnią!
Muszle, które się nie otworzyły podczas gotowania należy wyrzucić!
Smacznego :).
Źródło ikony wpisu: norecipes.com