Inne

Makaron Vongole

Tym razem zaproponuję Wam pyszne i włoskie danie czyli makaron vongole. Miałam okazję jeść ten makaron kilka lat temu jak byliśmy z mężem w Rzymie i natychmiast się w nim zakochałam. Już bardzo długo nie przyrządzałam makaronu vongole dlatego postanowiłam 'odświeżyć’ to danie i przygotować je na romantyczną kolację z mężem ;). Mąż dostał mały awans i chciałam to jakoś uczcić, a jak to lepiej zrobić jak nie smaczną pastą! Do dzieła kochani!

Czas przygotowania: 35 minut

Składniki:

  • Świeże muszle Venus – 675g
  • Mieszane owoce morza – 400g
  • Olej z pestek winogron
  • Czosnek – 3 ząbki
  • Białe wytrawne wino – 150 ml
  • Wywar rybny – 150 ml
  • Makaron spaghetti
  • Estragon – 2 łyżki
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Muszle Venus dobrze oczyszczamy, a te otwarte wyrzucamy! Na patelni rozgrzewamy olej z pestek winogron po czym dodajemy muszle Venus oraz rozgnieciony przez praskę czosnek. Smażymy kilka minut tak aby muszle były nasączone olejem z pestek winogron i czosnkiem. Następnie na patelnię wrzucamy mieszankę owoców morza i smażymy jeszcze kilka minut. Wlewamy białe wytrawne wino oraz wywar rybny i czekamy aż się zagotuje. Po tym czasie przykrywamy patelnię pokrywką i dusimy jeszcze przez kilka minut na małym ogniu. W tym czasie gotujemy makaron w osolonej wodzie. Na koniec do gotowego sosu dodajemy estragon i przyprawiamy solą morską oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Makaron mieszamy z sosem i serwujemy z lampką białego wina!

Uwagi:

Jeżeli nie uda się Wam dostać świeżych muszli Venus, równie dobrze mogą być te z puszki!

Podczas smażenia muszli w oliwie z czosnkiem należy potrząsać patelnią!

Muszle, które się nie otworzyły podczas gotowania należy wyrzucić!

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: norecipes.com

Dodaj komentarz