Inne

Makro艅czyk :)

spaghetti_peproncinio_rybyswiata_pl.Na pewno macie mn贸stwo przepis贸w, kt贸re nie wymagaj膮 zbyt wiele czasu i przygotowania. Takie potrawy bardzo si臋 chwal膮 bo w dzisiejszym zabieganym 艣wiecie nie mamy zbyt wiele czasu na wielogodzinne przesiadywanie w kuchni. Do swojej ksi膮偶ki kucharskiej doda艂am rewelacyjny przepis, kt贸ry zabiera mi zaledwie pi臋tna艣cie minut, a jest tak pyszny, 偶e go艣ci na naszych sto艂ach do艣膰 cz臋sto. Przepis ten mam od kilku lat i dosta艂am go 'w spadku’ od Te艣ciowej, kt贸ra uwielbia makarony :). Przyznam, 偶e kiedy艣 nie by艂am fank膮 makaron贸w ale dzi臋ki Te艣ciowej szybko si臋 nawr贸ci艂am 馃槈 hehe! Nasz makaron nazywamy po prostu 'makaro艅czykiem’ :). Uprzedz臋 tylko, 偶e jest to danie na ostro dlatego do popicia proponuj臋 czerwone sch艂odzone wino lub ma艣lank臋. Zapraszam do wsp贸lnego przygotowania makaro艅czyku :).

Czas przygotowania: 15 minut

Sk艂adniki:

  • Paczka makaronu bavette (sp艂aszczone spaghetti)
  • S贸l morska
  • Zmielone papryczki peperoncinio (p贸艂 艂y偶eczki)
  • 艢wie偶o starty parmezan
  • Cztery z膮bki czosnku
  • 艢wie偶a bazylia do dekoracji
  • Olej z pestek winogron

Przygotowanie:

Makaron gotujemy al dente. W tym czasie na patelni rozgrzewamy olej z pestek winogron i podsma偶amy przeci艣ni臋te przez prask臋 cztery z膮bki czosnku. W momencie, kiedy czosnek stanie si臋 z艂oty (uwaga aby go nie spali膰!) 艣ci膮gamy patelni臋 z ognia i po chwili wrzucamy zmielon膮 przez m艂ynek szczypt臋 papryczki peperonicino. Wa偶ne jest aby zmielon膮 papryczk臋 doda膰, kiedy patelnia nie jest na ogniu gdy偶 dzi臋ki temu nie b臋dzie ona gorzka. Ca艂o艣膰 mieszamy drewnian膮 szpatu艂k膮 i odstawiamy. Ugotowany i dobrze posolony makaron wrzucamy na patelni臋 i porz膮dnie mieszamy. Nast臋pnie dodajemy 艣wie偶o starty parmezan i obficie obsypujemy makaron, po czym ponownie mieszamy. Kolejno艣膰 jest do艣膰 istotna poniewa偶 dzi臋ki temu nasz makaron 艂adnie si臋 wymiesza i nie b臋dzie si臋 skleja艂. Dekorujemy listkami 艣wie偶ej bazylii i serwujemy ze sch艂odzonym czerwonym winem.

Uwagi:

Z do艣wiadczenia wiem, 偶e najlepiej makaro艅czyk smakuje z makaronem spaghetti, jednak je偶eli kto艣 z Was preferuje inny zach臋cam do zmian :). Uwa偶ajcie aby nie przesadzi膰 z ilo艣ci膮 peperoncionio.. ona jest naprawd臋 baaaaardzo ostra!

Smacznego :).

Dodaj komentarz