Z pewnością kojarzycie popularne w Stanach Zjednoczonych 'mashed potatoes’? Chodzi oczywiście o puree ziemniaczane. Zgodnie z amerykańską tradycją mashed potatos gości na stole co roku z okazji Święta Dziękczynienia. Co prawda ja z rodziną nie obchodzimy tego święta jednak zawsze miałam ochotę przyrządzić typowe amerykańskie mashed potatoes dlatego postanowiłam poszukać w sieci dobrego przepisu na polskie puree ziemniaczane w amerykańskiej wersji. Znalazłam ciekawy przepis, wykonałam i muszę powiedzieć, że jestem zachwycona swoją osobą ;). Pyszne smahed potatoes z grillowanym łososiem na obiad. Zapraszam do wspólnego gotowania :)!
Czas przygotowania/gotowania: 40 minut
Składniki:
- Ziemniaki – osiem dużych sztuk
- Sól morska
- Szałwia – łyżeczka
- Mleko 3,2% – ½ szklanki
- Śmietana 30% – ½ szklanki
- Gałka muszkatołowa – do smaku
- Masło – ok. 50 g
Przygotowanie:
Zaczynamy od umycia i obrania ziemniaków. Następnie ponownie myjemy pod zimną wodą i kroimy w kostkę. Gotujemy w lekko osolonej wodzie z dodatkiem szałwii. Gotujemy około pół godziny czyli do momentu aż ziemniaki zaczną się rozpadać. Ugotowane ziemniaki odcedzamy i ugniatamy, a następnie dodajemy śmietanę oraz mleko. Mieszamy wszystko aby uzyskać jednolitą, gładką masę. Dodajemy masło, przyprawy i jeszcze raz porządnie mieszamy. Mashed potatoes serwujemy ciepłe z grillowanym łososiem.
Uwagi:
Polecam kupić białą odmianę ziemniaków na przykład Irga. Będą delikatniejsze i bardziej kremowe od żółtych!
Jeżeli nie chcecie bawić się z długim ugniataniem możecie przepuścić ziemniaki przez maszynkę.
Smacznego :).
Źródło zdjęć: gimmesomeoven.com