Co prawda mamy dopiero początek lata ale ja już myślę o okresie jesiennym i pysznych, młodych maślaczkach :)! Co roku staramy się z rodzinką jechać na wieś na początku jesieni na grzybki. Kiedy wybieramy się z dzieciakami ograniczamy się do pobliskiego lasku i polany gdzie jest wysyp pysznych maślaczków. Uwielbiam młode maślaki z cebulką i ziemniaczkami, a do tego z pyszną smażoną rybką dlatego postanowiłam podać Wam przepis na sos maślakowy, który będzie idealnym towarzystwem dla smażonych rybek albo mięska. Sosik jest bardzo prosty i bardzo szybki :). Moje dzieci go uwielbiają, a starszy synek sam go przyrządza! Zapraszam do przepisu :)>
Czas przygotowania: 35 minut
Składniki:
- Duża miska młodych maślaków
- Cebula – trzy średnie sztuki
- Masło – do smażenia
- Sól morska
- Świeżo zmielony czarny pieprz
- Ziemniaki – jako dodatek
- Rybka do usmażenia
Przygotowanie:
Na początku należy zabrać się za oczyszczanie i obieranie maślaków. Ten rodzaj grzyba ma to do siebie, że lubi się kleić (skórka na łepkach) dlatego polecam położyć na stół gazetę, w którą będziecie mogli wycierać obklejony nożyk. Maślaki obieramy od spodu kapelusza do samej góry. Wystarczy chwycić skórkę i ciągnąć. Nóżek nie obieramy, a jedynie oczyszczamy z liści, traw itp. Obrane maślaczki kroimy aby sprawdzić czy nie są robaczywe. Odcinamy nóżkę po kawałku, a kapelusz tniemy na pół. Jeżeli zauważycie małe dziurki w nóżce lub kapeluszu oznacza to, że grzyb jest robaczywy i należy odcinać tak długo aż nie będzie dziurek. Gotowe grzybki wrzucamy do miski z wodą i opłukujemy. W garnuszku rozpuszczamy masełko i wrzucamy pokrojoną w drobną kosteczkę cebulkę. Podsmażamy i po chwili dodajemy pieczarki. Przyprawiamy solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Dusimy jakieś 15 minut. Podajemy z usmażoną rybką i ziemniakami z wody.
Uwagi:
Jeżeli narobiłam Wam „smaka” i już chcecie zjeść rybkę z maślaczkami, polecam użyć pieczarek!
Smacznego :).
Źródło ikony wpisu: guarana.blox.pl