Nie pamiętam czy podawałam Wam mój autorski przepis na pyszny sos do pizzy? Prawdopodobnie podawałam ale nie ten bo niedawno go 'wymyśliłam’ ;). Byliśmy z mężem na pizzy w nowej włoskiej knajpce, którą otworzyli w naszym mieście i zaskoczyli mnie pysznym sosem, który podali razem z pizzą. Standardowo dostaje się ketchup lub sos pomidorowy na bazie koncentratu pomidorowego. Osobiście nie przepadam dlatego zazwyczaj jem pizzę bez żadnego sosu. Pizzę dostaliśmy na dużych okrągłych deskach, a obok trzy rodzaje sosów w małych miseczkach. Pierwszy sos do pizzy to była oliwa z oliwek z oregano i czosnkiem, drugi sos to połączenie majonezu, śmietany i pomidorów z przyprawami, a trzeci (ten najlepszy) to sos pomidorowy ze świeżych pomidorów z zieloną czubrycą, czosnkiem i świeżą bazylią. Mówię Wam, pycha! Oczywiście postanowiłam w domu spróbować odtworzyć to cudeńko i chyba mi się udało ;). Zapraszam do przepisu!
Czas przygotowania: 15 minut
Składniki:
- Dwa duże mięsiste pomidory
- Przyprawa; zielona czubryca
- Olej z pestek winogron
- Czosnek
- Świeża bazylia
- Maggi
Przygotowanie:
Pomidory zalewamy wrzątkiem i obieramy ze skórki. Do małego rondelka wlewamy około czterech łyżek oleju z pestek winogron i wrzucamy cztery ząbki czosnku, które przeciskamy przez praskę. Podsmażamy około minutę i dodajemy pokrojone w drobną kosteczkę dwa pomidory. Do pomidorów i czosnku dodajemy kilka łyżeczek zielonej czubrycy i odrobinę maggi. Całość mieszamy i trzymamy na ogniu jeszcze kilka minut. Na koniec dodajemy poszatkowane liście bazylii. Tak przygotowanym sosem polewamy pizzę.
Uwagi:
Ten sos do pizzy możecie użyć również do innych dań!
Smacznego :).