Inne

Morszczuk w warzywach – po kociewsku :)

morszczuk w warzywachM─ů┼╝ wracaj─ůc z konferencji musia┼é odwiedzi─ç klienta w jednej z wi─Ökszych hurtowni w Polsce. Tak si─Ö akurat z┼éo┼╝y┼éo, ┼╝e by┼éa niez┼éa promocja na wybrane rybki wi─Öc postanowi┼é kupi─ç morszczuka. Pi─Ökne du┼╝e filety morszczuka, kt├│rego dawno nie jedli┼Ťmy :). Zastanawia┼éam si─Ö jak je przyrz─ůdzi─ç a┼╝ w ko┼äcu postanowi┼éam przygotowa─ç morszczuka po kociewsku. Jest to stary przepis na rybk─Ö, kt├│ry dosta┼éam od mamy. Jest to nic innego jak ryba w warzywach i troch─Ö przypomina ryb─Ö po grecku. Bardzo smaczne danie na zimno do pysznego, ┼Ťwie┼╝ego, ┼╝ytniego pieczywka. Zapraszam do wsp├│lnego wykonania :)!

Czas przygotowania: 45 minut

Składniki:

  • Filety z morszczuka ÔÇô 70 dag
  • Og├│rki kiszone ÔÇô 25 dag
  • Marchew ÔÇô 2 sztuki
  • P├│┼é ma┼éego selera
  • Cebula ÔÇô 2 sztuki
  • Koncentrat pomidorowy ÔÇô 2 ┼éy┼╝ki sto┼éowe
  • Wywar warzywny ÔÇô szklanka
  • M─ůka ziemniaczana ÔÇô ┼éy┼╝eczka
  • Li┼Ťcie laurowe ÔÇô 3 sztuki
  • Ziele angielskie
  • Ziarna pieprzu czarnego
  • Szczypta cukru
  • Mielona papryka
  • S├│l morska
  • ┼Üwie┼╝o zmielony czarny pieprz
  • M─ůka pszenna
  • Olej z pestek winogron

Przygotowanie:

Ryb─Ö oczyszczamy, osuszamy, przyprawiamy sol─ů i pieprzem, obtaczamy w m─ůce pszennej i sma┼╝ymy na oleju z pestek winogron. Do usma┼╝onej rybki wrzucamy pokrojone w plasterki og├│rki kiszone. Ca┼éo┼Ť─ç dusimy chwilk─Ö i zestawiamy z ognia. W rondelku podsma┼╝amy cebulk─Ö pokrojon─ů w pi├│rka. Po chwili dodajemy start─ů na grubych oczkach marchewk─Ö i seler. Warzywa podlewamy wywarem warzywnym i dodajemy listki laurowe, ziele angielskie oraz czarny pieprz i koncentrat pomidorowy. Ca┼éo┼Ť─ç mieszamy i dusimy kilka minut. Sos warzywny zaci─ůgamy m─ůk─ů ziemniaczan─ů i czekamy a┼╝ si─Ö zagotuje. Przyprawiamy sol─ů morsk─ů, ┼Ťwie┼╝o zmielonym czarnym pieprzem oraz zmielon─ů papryk─ů i cukrem. Gotowym sosem polewamy usma┼╝one kawa┼éki morszczuka i czekamy a┼╝ wszystko ostygnie po czym wstawiamy do lod├│wki. Serwujemy na zimno ze ┼Ťwie┼╝ym pieczywkiem.

Uwagi:

Morszczuka mo┼╝ecie zast─ůpi─ç inn─ů bia┼é─ů rybk─ů ÔÇô np. dorszem, mintajem lub tilapi─ů.

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: mojekuchennerewelacje.blogspot.com

Dodaj komentarz