Mrożonki to świetna alternatywa dla świeżych produktów spożywczych. Mamy już piękną złotą jesień i niestety wraz z nią koniec soczystych cytryn, młodych warzyw i na przykład pysznych malin. Powinniśmy pamiętać, że mrożonki zawierają bardzo dużo witamin więc nie możemy o nich zapominać, kiedy przychodzi jesienno zimowy okres! Co możemy zrobić aby przedłużyć sobie lato? Wiem, że teraz już trochę późno na takie zabiegi ale ta wiedza na pewno Wam się przyda za rok :). Ja w tym roku postanowiłam wykorzystać letnie warzywa i owoce i zrobiłam mrożonki. Myślę, że ponad połowa mojej zamrażarki to właśnie mrożonki. Co przygotowałam? Uwielbiam pyszną czarną herbatę z cytryną, a te zimowo jesienne nie są już takie soczyste i smaczne więc postanowiłam wycisnąć sok z cytryn i zamrozić. Moja ciocia za to wyciska sok i wlewa go do silikonowych pojemników na lód i zamraża. Jeżeli nie macie dużo miejsca w zamrażarce proponuję ten sposób :). Kolejnymi owocami jakie zamroziłam, to pyszne truskawki, malinki, poziomki i borówkę amerykańską :). W moim zamrażalniku znalazły się także mrożone warzywa. W tym roku postanowiłam zrobić głównie miksy czyli mieszanka młodej marchewki, cukinii, brukselki, fasolki, cebulki brokuł i jeszcze kilku innych. Robiąc mrożonkę z warzyw musimy pamiętać aby warzywa zblanszować! Dzięki temu zachowają swój wspaniały smak, aromat i kolor. Do przechowywania użyłam specjalnych woreczków do mrożenia. Myślę, że warto wykonać takie mrożonki bo świetnie się sprawdzają na zimę. Wystarczy wyjąć i wrzucić na patelnię. No i są to własnoręcznie przygotowane i wybrane warzywka. Na pewno będzie dużo taniej, a prawdopodobnie troszkę zdrowiej i pewniej ;).
— Inne —
Mrożonki na jesienno zimowy okres…
3 października 2013