Najlepszy przepis na rybkę z grilla? Z pewnością znacie wiele dobrych przepisów i być może znacie ten, który wam dzisiaj zaproponuje ;). Z doświadczenia wiem, że najlepsze przepisy to te najprostsze, które powstają w oparciu o sprawdzone, tradycyjne składniki. Mój dzisiejszy przepis to idealne danie dla fanów łososia. Ta ryba jest absolutnie wyjątkowa :). Nie trzeba nic dodawać aby była pyszna! Ja chyba najbardziej lubię łososia przygotowanego na parze z odrobiną oliwy z pestek winogron oraz szczyptą soli morskiej i grubo zmielonym czarnym pieprzem. W przypadku łososia z grilla również mam sprawdzony przepis ;). Zapraszam do wspólnego grillowania kochani ;)!
Czas przygotowania/grillowania: 35 minut
Składniki:
Łosoś filet – duży gruby płat
Czosnek – kilka ząbków
Czubryca zielona – łyżka stołowa
Masło – kilka łyżek stołowych
Sól morska
Świeżo zmielony czarny pieprz
Cytryna do polania łososia
Folia aluminiowa
Przygotowanie:
Filety z łososia należy opłukać pod zimną wodą, a następnie osuszyć i odłożyć na deskę. Do małego rondelka wrzucamy kilka łyżek stołowych masła i czekamy aż się rozpuści. Dodajemy rozgnieciony przez praskę czosnek oraz łyżkę stołową zielonej czubrycy. Wszystkie składniki dobrze mieszamy i odstawiamy rondelek z ognia. Łososia kładziemy na folii aluminiowej i skrapiamy sokiem z cytryny. Następnie polewamy rozpuszczonym masełkiem, przyprawiamy solą morską i zawijamy rybę. Wstawiamy do lodówki na całą noc. Grillujemy aż łosoś będzie gotowy. Na koniec posypujemy świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Uwagi:
Możecie delikatnie ponacinać rybę tak by łosoś lepiej 'wchłonął’ masełko czosnkowe!
Smacznego :).
Źródło ikony wpisu: myrecipes.com