Tym razem znowu nie będzie przepisu. Dlaczego? Otóż kilka osób poprosiło mnie o napisanie posta na temat niezbędnych produktów w mojej kuchni. Nie będzie dla Was zaskoczeniem, że podam Wam produkty, które nierozerwalnie łączę z daniami z ryb. Jak pewnie zauważyliście do smażenia używam tylko oleju z pestek winogron. Nie będę Wam opisywać cennych właściwości jakie ten olej posiada (sami możecie to wszystko znaleźć w internecie), a powiem Wam jedynie, że dzięki temu olejowi smażona rybka będzie niesamowicie chrupiąca i na pewno Wam się nie przypali (no chyba, że zostawicie patelnię samą sobie 😉 na dłuższy czas..). Kolejnym produktem bez którego nie potrafię się obejść jest świeżo zmielony czarny pieprz. Jest niesamowita różnica w zmielonym pieprzu z torebki, a takim świeżo zmielonym przez nas! Ja, żeby było oszczędniej 😉 pieprz kupuję w kilogramowych paczkach w makro. Starcza na długo i jest niesamowicie aromatyczny. Dodatkowo, mam ustawiony młynek na grube mielenie dzięki czemu smak potrawy przechodzi nasze najśmielsze oczekiwania! Bardzo ważnym produktem podczas gotowania, smażenia czy też pieczenia ryb jest cytryna. Nie zawsze jej używam ale zawsze jest pod ręką. Pozwala zabić nieprzyjemny zapach i dzięki temu nie musimy wietrzyć kuchni przez kilka dni… ;). Niektórzy zamiast cytryny używają limonki. Produktem o którym jeszcze nigdy nic nie napisałam, a uwierzcie mi, że gra bardzo dużą rolę podczas smażenia (nie tylko ryb) jest.. bułka tarta! Pamiętajcie aby kupować (jeżeli sami nie trzecie bułki) taką z większymi kawałkami. Bułka mocno zmielona nie stworzy charakterystycznej chrupiącej skórki i mimo Waszego wysiłku nie osiągnięcie zamierzonego efektu. Ważnym elementem w mojej kuchni jest także czosnek. W mojej opinii idealnie komponuje się ze smakiem ryby i tworzy wspaniałą całość! Zazwyczaj wyciskam go przez praskę i dorzucam pod koniec przygotowywania potrawy. Dzięki temu czosnek 'nie wywietrzeje’. To w zasadzie tyle jeżeli chodzi o produkty niezbędne w mojej rybnej kuchni. Mam nadzieję, że niczego nie pominęłam ;). A Wy bez czego nie możecie się obejść w kuchni?
— Inne —
Niezbędne produkty w mojej kuchni
10 maja 2013
