Jakie są najpopularniejsze gatunki ryb na świecie? Cóż, jak nie trudno zgadnąć, bardzo wiele zależy od lokalizacji: każdy kraj na swoją własną wersję grillowanych, pieczonych lub smażonych ryb i owoców morza. Niemniej rekordową liczbę pod względem sprzedaży ustanowił dorsz i to on jest zaliczany do najbardziej popularnej ryby na świecie. Tuż za nim podium zdobył śledź.
Nasuwa się także pytanie o największe ryby – tu na pierwszym miejscu króluje tuńczyk błękitnopłetwy, a tuż za nim marlin błękitny oraz włócznik. W Polsce największy jest sum, zaś najmniejszy ciernik.
Najzdrowsze ryby świata
Do najzdrowszych ryb świata zalicza się dziko żyjącego łososia i śledzia, a także dorsza, sardynki, pstrąga oaz makrelę. Zawierają spore ilości kwasów omega-3 oraz omega-6 (których nasz organizm nie jest w stanie sam wytworzyć!), a także liczne witaminy i minerały, np. jod, potas, cynk, fosfor, witaminy z grupy A, B, D i E, nie zapominając o zawartości wysoko przyswajalnego białka. Najwięcej białka wśród ryb słodkowodnych zawiera pstrąg tęczowy, karp, sandacz, tilapia oraz okoń.
Niewątpliwie ryby to kluczowy składnik każdej zdrowej diety – powinno się je spożywać 2-3 razy w tygodniu.
Ryby słonowodne
Ryby słonowodne należą do tych najbardziej pożądanych na całym świecie. Duże, twarde i jędrne mięso tuńczyka, dorady, włócznika, dorsza, śledzie, sardynki, stynki i sardele (anchois!) podbiły kulinarne gusta kucharzy na całym świecie.
W Europie wschodniej uwielbiany jest śledź, zdatny do marynowania w occie, duszony w śmietanach lub pomidorach, z dodatkiem sosu musztardowego i pietruszki. Z kolei Europa zachodnia gustuje w sardynkach i sardelach: w Marsylii popularny jest rybny gulasz bouillabaisse, zaś we Włoszech wszelkiej maści rybne zupy.
W Azji wschodniej króluje sushi i sashimi, zaś w Indiach ryby duszone w sosie curry gotowane przez przynajmniej godzinę na wolnym ogniu w glinianych garnkach, a także te serwowane w dressingach jogurtowych.
Ryby słodkowodne
Ryby słodkowodne są bardzo popularne w Azji centralnej, gdzie znajdują się liczne rzeki i jeziora. Komponuje się je z ostro-kwaśnymi zupami, liśćmi bananowca oraz z mango. Popularne są także na terenie USA, gdzie prym wiedzie sum w panierce.
W Chinach króluje na stołach dobrze nam znany karp (nic zaskakującego – to pierwsza udomowiona, a raczej uhodowana, przez człowieka ryba!) gotowany na parze z plasterkami szynki i z czarnymi grzybami, zaś w Malezji, Tajlandii i Singapurze sprzedaje się szczupaka i sandacza. Nie wolno zapominać o starym dobrym łososiu i pstrągu, który co rok odbywa wędrówki w rzekach Europy i Ameryki.
Metody konserwowania ryb
Jedną z najstarszych metod konserwowania ryb jest ich suszenie, marynowanie oraz wędzenie. W Chinach sprzedaje się suszone krewetki na ulicach. A jaka jest najpopularniejsza ryba suszona na świecie? Solony dorsz! Nie ma ani jednej restauracji na każdym kontynencie, która nie sprzedawałaby tego gatunku ryby. Nic dziwnego, wszak przez wieki był to jeden z podstawowych składników diety mieszkańców Europy, krajów obu Ameryk i uczestników tak zwanego Bursztynowego Szlaku.
Owoce morza to temat-rzeka i materiał na kilka kolejnych wpisów.