Dzisiaj będzie trochę ciekawych informacji o… pomidorach :). Tak kochani – podzielę się z Wami swoją wiedzą na temat tych zdrowych, smacznych i słodziutkich warzyw.
Mamy lato w pełni dlatego na targach warzywnych i halach targowych stoły uginają się pod ciężarem czerwonych pomidorków. Jak z pewnością sami zauważyliście jest bardzo dużo rodzai pomidorów w związku z czym niektórzy z Was mogą mieć mały problem z wyborem.
Mój dzisiejszy post skupi się wokół smaku i konsystencji. Myślę, że o składzie i witaminach nie muszę pisać bo każdy doskonale wie co zawierają pomidory.
Pomidor BAWOLE SERCE
Ten pomidor swoją nazwę zawdzięcza temu jak wygląda. Swoim kształtem przypomina właśnie serduszko. Jest to jedyny pomidor, który nie został wyposażony w gen twardości w związku z czym jest on miękki. Oczywiście im jaśniejszy tym bardziej twardy jednak rzadko spotyka się mocno twardego 'bawolaka’. Bawole Serce to najsmaczniejszy pomidor jaki istnieje. Jest to bardzo stara odmiana i niestety dosyć droga. Nawet w sezonie 1 kg tego przysmaku może kosztować około 7 zł.! Ten pomidor charakteryzuje się tym, że jest mięsisty i ma mało pestek. W smaku to prawdziwe cudo – słodki, soczysty i wyjątkowo smaczny. Szybko dojrzewa więc podczas zakupu możecie wybierać jaśniejsze, a nawet lekko zielone.
Pomidor PAPRYKOWY
Ta odmiana to bardzo smaczne i słodkie pomidory w smaku przypominające… bawole serce. Nazwę zawdzięczają temu jak wyglądają. Przypominają paprykę :). Są soczyste i mają jeden duży plus – nie posiadają zielonych, twardych części w środku! Jest to francuska tradycyjna odmiana Cornabel.
Na pierwszy raz wystarczy :). Następnym razem opiszę popularny pomidor malinowy i jego mniejszą odmianę pink.
Źródło zdjęć: nasionacebulki.pl, ogrodymaryli.com, mamzdrowie.pl