Risotto z rybą to przepis na bardzo proste i szybkie do wykonania danie. Lekkostrawne, przyjemne w smaku i zaskakujące ze względu na bogactwo tekstur pokarmów: mamy tu stawiający lekki opór ryż, przyjemną, rozpływającą się w ustach rybę, chrupiące warzywa oraz wyrazisty sos.
Polecam jeszcze inny przepis na risotto: Risotto z łososiem, zielonym groszkiem i parmezanem – ten klasyczny, podstawowy. Jednak tym razem zamiast klasycznego szpinaku i łososia stawiam na filety z mintaja i warzywa. Ileż można zachwycać się tym łososiem, nasze wody skrywają wiele innych, naprawdę smacznych ryb! Mam nadzieję, że tym przepisem odczaruję myślenie, iż do risotto nadaje się tylko łosoś lub tuńczyk z puszki.
Do risotto z rybą warto wybrać mięso o twardej, zwartej strukturze, np. sandacza, mintaja albo łupacza. Z warzyw warto postawić na te twarde, jędrne: fasolkę szparagową, kawałki cebuli czerwonej, skórki cukinii i brokuły. Przyznaję się, że tym razem postawiłam na szybkość dania i skorzystałam z gotowej mieszanki mrożonej chińskiej mieszanki.
Sekretem udanego risotto jest bulion: moim zdaniem najlepsze połączenie stanowi w proporcji 1:1 użycie bulionu z warzyw (może to też być rosół) i białego wina. Jednak ze względu na to, iż danie mają jeść moje dzieciaki, zredukowałam znacząco ilość alkoholu. Do tego dania wykorzystujemy wyłącznie specjalny ryż do risotto, odmianę arborio.
Risotto z rybą – przepis

Risotto z rybą – przepis
Składniki
- 1,5 litra wywaru warzywnego
- 1,5 szklanki ryżu arborio
- 1 cebulka
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 szt cytryny (sok)
- 150 ml białego wina
- sól i pieprz do smaku
- 3 łyżki masła
- 4 szt filetów z mintaja
- 1 pęczek natki pietruszki i kolendry
- 1 opakowannie chińskiej mieszanki warzyw
Instrukcje
-
Ryż płuczemy pod zimną wodą, pozostawiamy do namoczenia przez 10 minut. W międzyczasie myjemy rybę i osuszamy ją za pomocą papierowych ręczników.
-
Filety z mintaja podsmażamy na patelni na maśle i odkładamy na talerz. Ryż odsączamy z wody.
-
W wysokim garnku dodajemy troszkę masła, pokrojoną cebulę oraz czosnek i chwilkę podsmażamy na złoty kolor. Dodajemy ryż i podsmażamy go przez 2-3 minuty. Zalewamy winem, dusimy kolejne 2-3 minuty, dodajemy 1/3 bulionu warzywnego. Kiedy ryż wchłonie cały bulion, dodajemy kolejną 1/3 porcji i powtarzamy czynność. Ryż gotujemy w bulionie i winie przez ok. 25 minut.
-
Na sam koniec dodajemy sok z cytryny, posiekaną garść natki pietruszki, kolendry oraz rybę.
Notatki
Dla bardziej wyrazistego smaku można dodać do ristotto kawałeczki papryczki chilli oraz zielony groszek dla urozmaicenia koloru dania.