Coś nietypowego? Tym razem zapraszam Was na… ośmiornicę z grilla po grecku :)! Danie przygotowywałam niedawno pierwszy raz i jestem nim zachwycona. Ośmiornica niestety nie przypadła do gustu moim dzieciakom ale myślę, że w ich wieku to jak najbardziej normalne. Pamiętam, że jako dziecko nie przepadałam za owocami morza. Kiedy skończyłam dziesięć lat postanowiłam spróbować krewetek i o dziwo stwierdziłam, że są całkiem smaczne ;). Poczekam aż moje dzieciaki skończą 'te’ dziesięć lat i ponownie zaproponuję im ośmiornicę. A tymczasem do dzieła kochani!
Ośmiornica z grilla po grecku przepis
Czas przygotowania: 1 godzina
Składniki:
- Ośmiornica – ½ kg
- Ocet winny – 3 stołowe łyżki
- Marynata:
- Czosnek – dwa ząbki
- Olej z pestek winogron – dwie łyżki stołowe
- Sól morska
- Świeżo zmielony czarny pieprz
- Miodowy winegret:
- Sok z cytryny
- Olej z pestek winogron – 4 łyżki stołowe
- Płynny miód – łyżka stołowa
- Sól morska
- Świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Wlewamy wodę do dużego garnka i dodajemy ocet winny. Czekamy aż woda się zagotuje, wkładamy oczyszczoną i wypatroszoną ośmiornicę po czym gotujemy przez około 45 minut czyli aż ośmiornica będzie miękka. W tym czasie przygotowujemy marynatę oraz miodowy winegret. Ugotowaną ośmiornicę kroimy na kawałki (odnóże) i smarujemy marynatą. Na patelni grillowej bardzo mocno rozgrzewamy olej z pestek winogron i smażymy po dwie minuty pokrojone kawałki ośmiornicy. Ośmiornicę polewamy miodową marynatą, a następnie przyprawiamy solą morską oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Serwujemy ze świeżą bagietką! Ośmiornica jak jeść?
Uwagi:
Chętnym polecam dodać do marynaty czosnek.
Smacznego – Grillowana ośmiornica 🙂
Źródło ikony wpisu: weloveskiathos.com