Inne

Ośmiornica z grilla po grecku

grilled_octopusCoś nietypowego? Tym razem zapraszam Was na… ośmiornicę z grilla po grecku :)! Danie przygotowywałam niedawno pierwszy raz i jestem nim zachwycona. Ośmiornica niestety nie przypadła do gustu moim dzieciakom ale myślę, że w ich wieku to jak najbardziej normalne. Pamiętam, że jako dziecko nie przepadałam za owocami morza. Kiedy skończyłam dziesięć lat postanowiłam spróbować krewetek i o dziwo stwierdziłam, że są całkiem smaczne ;). Poczekam aż moje dzieciaki skończą 'te’ dziesięć lat i ponownie zaproponuję im ośmiornicę. A tymczasem do dzieła kochani!

Ośmiornica z grilla po grecku przepis

Czas przygotowania: 1 godzina

Składniki:

  • Ośmiornica – ½ kg
  • Ocet winny – 3 stołowe łyżki
  • Marynata:
  • Czosnek – dwa ząbki
  • Olej z pestek winogron – dwie łyżki stołowe
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • Miodowy winegret:
  • Sok z cytryny
  • Olej z pestek winogron – 4 łyżki stołowe
  • Płynny miód – łyżka stołowa
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Wlewamy wodę do dużego garnka i dodajemy ocet winny. Czekamy aż woda się zagotuje, wkładamy oczyszczoną i wypatroszoną ośmiornicę po czym gotujemy przez około 45 minut czyli aż ośmiornica będzie miękka. W tym czasie przygotowujemy marynatę oraz miodowy winegret. Ugotowaną ośmiornicę kroimy na kawałki (odnóże) i smarujemy marynatą. Na patelni grillowej bardzo mocno rozgrzewamy olej z pestek winogron i smażymy po dwie minuty pokrojone kawałki ośmiornicy. Ośmiornicę polewamy miodową marynatą, a następnie przyprawiamy solą morską oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Serwujemy ze świeżą bagietką! Ośmiornica jak jeść?

Uwagi:

Chętnym polecam dodać do marynaty czosnek.

Smacznego – Grillowana ośmiornica  🙂

Źródło ikony wpisu: weloveskiathos.com

Dodaj komentarz