Tym razem chciałabym się z Wami podzielić przepisem, który czasami ratuje mi 'życie’ ;). Przepis jest na danie wegetariańskie dlatego z pewnością spodoba się większości czytelnikom. Od razu chciałabym również zaznaczyć, że moja dzisiejsza propozycja także powinna spodobać się mięsożercom! Dlaczego? Danie składa się z kilku podstawowych i jednocześnie prostych składników, które uwielbiają miliony na całym świecie ;). Gwarantuje, że będzie Wam smakować, a do tego przygotujecie je w – uwaga, góra 10 minut! Do dzieła kochani :).
Czas przygotowania/gotowania: 10 minut
Składniki:
- Makaron spaghetti – jedno opakowanie
- Czosnek – cztery ząbki
- Parmezan w kawałku Grana Padano – pół szklanki
- Olej z pestek winogron
- Ostra przyprawa; peperoncino – szczypta (wedle uznania)
- Sól morska
- Świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie/gotowanie:
Do garnka wlewamy zimną wodą, wsypujemy dużą stołową łyżkę soli morskiej i czekamy aż się zagotuje. Do gotującej się wody wlewamy odrobinę oleju z pestek winogron i gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W tym czasie obieramy czosnek, przeciskamy przez praskę i wrzucamy na patelnię gdzie rozgrzaliśmy olej z pestek winogron. Podsmażamy czosnek i ściągamy patelnię z ognia. Dopiero wtedy dodajemy ostrą papryczkę. Ugotowany makaron odcedzamy i wrzucamy na patelnię. Dobrze mieszamy aby makaron oblepił się czosnkiem, olejem z pestek winogron i ostrą przyprawą. Dopiero następnie dodajemy starty parmezan i dobrze mieszamy. Serwujemy z kieliszkiem ulubionego wina lub z kefirem.
Uwagi:
Uważajcie aby nie przypalić czosnku bo będzie gorzki!
Smacznego :).
Źródło ikony wpisu: semipeperoncino.it