Tym razem kochani powrócimy do smaków rybnych (ostatnio było o pysznych deserkach) i zaproponuję Wam dzisiaj Pad Thai według przepisu aktorki Małgorzaty Sochy! Pad Thai to nic innego jak przepyszny makaron ryżowy z krewetkami z aromatycznymi składnikami. Danie to zaskakuje orientalnym smakiem i idealnie nada się na wystawną kolację! Zapraszam do wspólnego przyrządzenia :)!
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
- Krewetki tygrysie – sześć sztuk
- Makaron ryżowy gruby – 200g
- Kiełki fasoli mung – garść
- Szalotki – trzy sztuki
- Olej z pestek winogron
- Papryka czerwona
- Kostka tofu
- Jajko
- Czosnek – dwa ząbki
- Pasta tamaryndowa – trzy stołowe łyżki
- Sos rybny – cztery stołowe łyżki
- Cukier brązowy – trzy stołowe łyżki
- Olej arachidowy – trzy stołowe łyżki
- Łodyżka kolendry
- Orzechy nerkowca – ½ garści
- Suszone płatki chilli
- Dymka
- Limonka
Przygotowanie:
Tofu kroimy w średniej grubości kostkę i smażymy przez trzy minuty w głębokim tłuszczu. Czosnek bardzo drobno kroimy, cebulę dymkę, czerwoną paprykę oraz kolendrę kroimy w paseczki. Orzechy nerkowca rozgniatamy w moździerzu, a limonkę kroimy w plasterki. Makaron gotujemy około trzy minuty w wodzie z solą i octem i odlewamy. Na patelnię wlewamy olej z pestek winogron, wrzucamy pokrojony czosnek, szalotki oraz paprykę i smażymy przez minutę. Na patelnię wrzucamy krewetki i smażymy kolejne 1,5 minuty. Następnie wbijamy jajko i mieszamy. Dodajemy makaron, tofu, sos rybny, cukier brązowy, pastę tamaryndową oraz odrobinę wody. Smażymy przez 1,5 minuty i na koniec dodajemy kiełki fasoli mung. Zdejmuje patelnię z ognia i dodajemy dymkę z kolendrą. Całość mieszamy i serwujemy z orzechami prażonymi na suchej patelni. Przyozdabiamy płatkami chilli oraz plastrami limonki.
Uwagi:
Czerwoną paprykę możecie zamienić na zieloną!
Smacznego :).
Źródło ikony wpisu: taste.com.au