Inne

Pad Thai

29587_lTym razem kochani powrócimy do smaków rybnych (ostatnio było o pysznych deserkach) i zaproponuję Wam dzisiaj Pad Thai według przepisu aktorki Małgorzaty Sochy! Pad Thai to nic innego jak przepyszny makaron ryżowy z krewetkami z aromatycznymi składnikami. Danie to zaskakuje orientalnym smakiem i idealnie nada się na wystawną kolację! Zapraszam do wspólnego przyrządzenia :)!

Czas przygotowania: 30 minut

Składniki:

  • Krewetki tygrysie – sześć sztuk
  • Makaron ryżowy gruby – 200g
  • Kiełki fasoli mung – garść
  • Szalotki – trzy sztuki
  • Olej z pestek winogron
  • Papryka czerwona
  • Kostka tofu
  • Jajko
  • Czosnek – dwa ząbki
  • Pasta tamaryndowa – trzy stołowe łyżki
  • Sos rybny – cztery stołowe łyżki
  • Cukier brązowy – trzy stołowe łyżki
  • Olej arachidowy – trzy stołowe łyżki
  • Łodyżka kolendry
  • Orzechy nerkowca – ½ garści
  • Suszone płatki chilli
  • Dymka
  • Limonka

Przygotowanie:

Tofu kroimy w średniej grubości kostkę i smażymy przez trzy minuty w głębokim tłuszczu. Czosnek bardzo drobno kroimy, cebulę dymkę, czerwoną paprykę oraz kolendrę kroimy w paseczki. Orzechy nerkowca rozgniatamy w moździerzu, a limonkę kroimy w plasterki. Makaron gotujemy około trzy minuty w wodzie z solą i octem i odlewamy. Na patelnię wlewamy olej z pestek winogron, wrzucamy pokrojony czosnek, szalotki oraz paprykę i smażymy przez minutę. Na patelnię wrzucamy krewetki i smażymy kolejne 1,5 minuty. Następnie wbijamy jajko i mieszamy. Dodajemy makaron, tofu, sos rybny, cukier brązowy, pastę tamaryndową oraz odrobinę wody. Smażymy przez 1,5 minuty i na koniec dodajemy kiełki fasoli mung. Zdejmuje patelnię z ognia i dodajemy dymkę z kolendrą. Całość mieszamy i serwujemy z orzechami prażonymi na suchej patelni. Przyozdabiamy płatkami chilli oraz plastrami limonki.

Uwagi:

Czerwoną paprykę możecie zamienić na zieloną!

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: taste.com.au

Dodaj komentarz