Inne

Ryba na parze – ile czasu trwa przygotowanie?

Gotowanie na parze to coraz popularniejszy sposób na smaczne i zdrowe danie. A dobra wiadomość jest taka, że aby przygotować potrawę w ten sposób wcale nie trzeba mieć jakichś zaawansowanych naczyń czy specjalnych umiejętności. Wystarczą jedynie zupełnie podstawowe elementy, które i tak każdy z nas ma w kuchni. Dowiedz się czego dokładnie potrzebujesz oraz ile… Więcej Ryba na parze – ile czasu trwa przygotowanie?

Inne

Jak doprawić rybę?

I choć w daniach z rybą główną nutą powinien być smak świeżej ryby, to bardzo wiele osób decyduje się na dodatkowe doprawienie całej potrawy. W jaki sposób można doprawić rybę? Na co uważać, aby, mówiąc kolokwialnie, nie przesadzić w trakcie przyprawiania ryb i owoców morza? Kilka porad znajdziecie w tym artykule! Mamy oczywiście świadomość tego,… Więcej Jak doprawić rybę?

Inne

Jak szybko rozmrozić rybę?

To może się zdarzyć nawet najlepszym. Zapominamy o rozmrożeniu ryby na obiad – a to mieliśmy ciężki dzień w pracy, a to dopadło nas zmęczenie, a to po prostu wróciliśmy zbyt późno do domu. Zastanawiasz się, co zrobić, gdy domownicy czekają na obiad, a zaplanowana na ten dzień ryba ciągle jest w zamrażarce? Wbrew pozorom,… Więcej Jak szybko rozmrozić rybę?

Inne

Jakie wino do ryby?

Jak połączyć ryby i wino w taki sposób, by stanowiły jedność pod względem smaku? Wbrew pozorom, wcale nie jest to takie łatwe. Bo zasada głosząca, że białe wino dobieramy do ryb, a czerwone do mięs jest już nieco przestarzała, a na pewno niewystarczająca, jeśli chcemy oczarować swoich gości, drugą połówkę albo swoje własne kubki smakowe… Więcej Jakie wino do ryby?

Inne

Ciasto naleśnikowe do ryby

Gdzie tkwi sekret udanej ryby smażonej na głębokim oleju? To ciasto naleśnikowe do ryby! Dobrze wykonane i odpowiednio doprawione sprawia, że mięso jest otoczone chrupiącą, ale jednocześnie nie tłustą panierką. Wiele osób popełnia ten błąd i ciasto naleśnikowe do ryby wzbogaca o proszek do pieczenia lub sodę oczyszczoną. A jest to zupełnie zbędne! Później w… Więcej Ciasto naleśnikowe do ryby

Inne

Śmietanowy sos do ryby i owoców morza

Bazowy przepis na śmietanowy sos do ryby i owoców morza da się także wykorzystać do różnego rodzaju makaronów i gotowanego na parze kurczaka. U mnie nie znajdziecie w sosie żadnych rosołowych kostek ani tez bulionów, których nadmiar i tak finalnie trzeba odparować. Do przygotowania sosu potrzebujemy tylko czterech składników: cebulki, tłuszczu, śmietany oraz przypraw! Mój… Więcej Śmietanowy sos do ryby i owoców morza

Inne

Orzeźwiające risotto z rybą

Risotto z rybą to przepis na bardzo proste i szybkie do wykonania danie. Lekkostrawne, przyjemne w smaku i zaskakujące ze względu na bogactwo tekstur pokarmów: mamy tu stawiający lekki opór ryż, przyjemną, rozpływającą się w ustach rybę, chrupiące warzywa oraz wyrazisty sos. Polecam jeszcze inny przepis na risotto: Risotto z łososiem, zielonym groszkiem i parmezanem… Więcej Orzeźwiające risotto z rybą