Inne

Pasta jajeczna z kiełkami i łososiem

kanapki-z-pasta-jajeczna-i-wedzonym-lososiem-2Tym razem przyszła pora na zdrową i pyszną pastę na kanapki :). Pieczywo to coś bez czego Polacy nie wyobrażają sobie kuchni. Praktycznie każdy Polak przynajmniej raz dziennie spożywa kromkę chleba! Pełnoziarniste pieczywo jest zdrowe dlatego (o ile nie przesadzamy z ilością) powinniśmy umieścić je w naszej codziennej diecie. Najlepiej z pysznym 'farszem’! Moją dzisiejszą propozycją będzie smaczna i zdrowa pasta jajeczna z wędzonym łososiem. Bardzo prosta w wykonaniu, super szybka i z pewnością dużo zdrowsza niż gotowa ze sklepu! Zapraszam do wspólnego przygotowania :).

Czas przygotowania: 10 minut

Składniki:

  • Jajka – sześć średnich sztuk
  • Majonez – trzy stołowe, płaskie łyżki
  • Kiełki brokułu – jedna czubata stołowa łyżka
  • Kiełki rzodkiewki – jedna czubata stołowa łyżka
  • Szczypiorek – jedna stołowa łyżka
  • Koperek – jedna stołowa łyżka
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • Przyprawa zielona czubryca – do smaku
  • Wędzony łosoś w plastrach – jedno opakowanie
  • Kilka kromek pełnoziarnistego pieczywa
  • Masło do posmarowania pieczywa

Przygotowanie:

Wlewamy wodę do garnuszka, czekamy aż się zagotuje i gotujemy jajka na twardo. Pod bieżącą, zimną wodą dokładnie myjemy koperek, szczypiorek i rzodkiewki. Ugotowane na twardo jajka wkładamy do zimnej wody, czekamy aż ostygną i obieramy. Do miski wrzucamy pokrojone lub ugniecione jajka, kiełki, drobno pokrojony szczypiorek i koperek. Dodajemy majonez, przyprawiamy solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Mieszamy i nakładamy na pieczywo z masłem. Na wierzchu każdej kromki kładziemy plasterek wędzonego łososia.

Uwagi:

Chętnym polecam dodać ząbek czosnku.

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: przepisy.pl

Dodaj komentarz