Tym razem przyszła pora na zdrową i pyszną pastę na kanapki :). Pieczywo to coś bez czego Polacy nie wyobrażają sobie kuchni. Praktycznie każdy Polak przynajmniej raz dziennie spożywa kromkę chleba! Pełnoziarniste pieczywo jest zdrowe dlatego (o ile nie przesadzamy z ilością) powinniśmy umieścić je w naszej codziennej diecie. Najlepiej z pysznym 'farszem’! Moją dzisiejszą propozycją będzie smaczna i zdrowa pasta jajeczna z wędzonym łososiem. Bardzo prosta w wykonaniu, super szybka i z pewnością dużo zdrowsza niż gotowa ze sklepu! Zapraszam do wspólnego przygotowania :).
Czas przygotowania: 10 minut
Składniki:
- Jajka – sześć średnich sztuk
- Majonez – trzy stołowe, płaskie łyżki
- Kiełki brokułu – jedna czubata stołowa łyżka
- Kiełki rzodkiewki – jedna czubata stołowa łyżka
- Szczypiorek – jedna stołowa łyżka
- Koperek – jedna stołowa łyżka
- Sól morska
- Świeżo zmielony czarny pieprz
- Przyprawa zielona czubryca – do smaku
- Wędzony łosoś w plastrach – jedno opakowanie
- Kilka kromek pełnoziarnistego pieczywa
- Masło do posmarowania pieczywa
Przygotowanie:
Wlewamy wodę do garnuszka, czekamy aż się zagotuje i gotujemy jajka na twardo. Pod bieżącą, zimną wodą dokładnie myjemy koperek, szczypiorek i rzodkiewki. Ugotowane na twardo jajka wkładamy do zimnej wody, czekamy aż ostygną i obieramy. Do miski wrzucamy pokrojone lub ugniecione jajka, kiełki, drobno pokrojony szczypiorek i koperek. Dodajemy majonez, przyprawiamy solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Mieszamy i nakładamy na pieczywo z masłem. Na wierzchu każdej kromki kładziemy plasterek wędzonego łososia.
Uwagi:
Chętnym polecam dodać ząbek czosnku.
Smacznego :).
Źródło ikony wpisu: przepisy.pl