Co myślicie o połączeniu suszonych pomidorów ze szpinakiem? Musicie przyznać, że to dosyć niecodzienny mix ;). Szpinak łączymy z parmezanem, serem żółtym, śmietaną czy np. boczkiem, a pomidory prędzej z fasolą, mięsem czy parmezanem. Połączenie szpinaku z suszonymi pomidorami może być bardzo ciekawe, a jeżeli dodamy do tego jeszcze… łososia, gwarantuję, że wyjdzie nam coś zaskakująco pysznego! Tym razem chciałabym wszystkich zaprosić na pyszny makaron z łososiem, szpinakiem i suszonymi pomidorkami. Do dzieła kochani :)!
Makaron z łososiem, suszonymi pomidorkami i szpinakiem
Składniki
- 1 filet łososia
- 1 ząbek czosnku
- 1 opakowanie mrożonego szpinaku
- 1 kubek słodkiej śmietanki
- kilka sztuk suszonych pomidorów
- olej z pestek winogron
- sól himalajska
- świeżo zmielony czarny pieprz
- świeżo starty parmezan
- sok z cytryny do skropienia ryby
Instrukcje
-
Zaczynamy od przygotowania farszu do naszej pasty. Na patelni rozgrzewamy olej z pestek winogron by następnie wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy mrożony szpinak i cały czas mieszamy by ten się nie przypalił.
-
Następnie kroimy suszone pomidorki, wrzucamy do szpinaku i podlewamy śmietanką. Przyprawiamy solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Czekamy aż wszystko się zagotuje.
-
Filet z łososia myjemy pod zimną wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym by skropić go sokiem z cytryny. Kroimy na mniejsze kawałki i smażymy na oleju z pestek winogron. Gotowego łososia wrzucamy do szpinaku i podgrzewamy.
-
W tym czasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy i wrzucamy na patelnię do pozostałych składników. Całość mieszamy i serwujemy z odrobiną świeżo startego parmezanu.
Uwagi:
Chętnym polecam dodać do szpinaku jedno jajko.
Smacznego :).
Źródło ikony wpisu: thecookingjar.com