Inne

Pasta pomidorowa z parmezanem, czubrycą i bazylią

krzeslo-obrotowe-pasta-pomidoroMoja córcia się korzystając z chwili nieuwagi swojej wychowawczyni postanowiła pokręcić się na jej krześle obrotowym i w konsekwencji z niego spadła i nieźle się potłukła. Musiałam szybko pędzić z pracy do domu aby się nią zająć. Nie miałam czasu nawet na zakupy, a mąż wyjechał w delegację więc zostałam zmuszona przyrządzić coś z tego co mam w kuchni. Córa z synem ostatnio bardzo polubili wszelkiego rodzaju pasty więc postanowiłam przygotować pastę z pomidorami, bazylią i parmezanem na ostro! Danie pyszne, a przygotowanie go zajmuje najwyżej dziesięć minut! Zapraszam do przepisu :).

Czas przygotowania: 10 minut

Składniki:

  • Makaron spaghetti
  • Trzy duże pomidory
  • Świeża bazylia
  • Ostra przyprawa pepperoncinio
  • Przyprawa; zielona czubryca
  • Kolendra
  • Trzy ząbki czosnku
  • Sól morska
  • Olej z pestek winogron
  • Parmezan

Przygotowanie:

Makaron gotujemy al dente. W tym czasie do garnka wlewamy odrobinę oleju z pestek winogron i wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilkę smażymy i dodajemy obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory. Przyprawiamy zieloną czubrycą (dwie łyżki), odrobiną peperonicini, solą morską i kolendrą. Mieszamy i dodajemy umytą i porwaną świeżą bazylię. Trzymamy chwilkę na małym ogniu. Odlewamy makaron, wrzucamy go do garnka i porządnie mieszamy. Pastę serwujemy na głębokim talerzu i posypujemy ją startym parmezanem.

Uwagi:

Czubrycę możecie zastąpić przyprawą włoską.

Do tego dania, dorosłym proponuję czerwone stołowe wino zmieszane z wodą.

Smacznego :).

Dodaj komentarz