Ostatnio na blogu podaję Wam proste i szybkie przepisy idealne na upalne, letnie dni i dzisiaj nie będzie inaczej ;). Postanowiłam skorzystać z tego, że zaczyna się sezon na… bób i zaproponuję Wam makaron z bobem i wędzonym łososiem. Tak wiem, ciągle w moich przepisach wędzony łosoś ale ten rodzaj ryby jest idealny do wszelkiego rodzaju dań, a latem idealnie się sprawdza w potrawach, które nie wymagają długiego gotowania ;). Makaron z bobem i wędzonym łososiem przyrządzam co roku ale o ile się nie mylę nie miałam jeszcze okazji podać Wam przepisu? Skoro na targowiskach warzywno owocowych króluje bób to zapraszam na pyszny przepis ;).
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
- Makaron tagliatelle
- Bób – 400 g
- Plastry wędzonego łososia – 150 g
- Ser camembert – 120 g
- Cebula – średnia sztuka
- Czosnek – dwa ząbki
- Olej z pestek winogron
- Sól morska
- Świeżo zmielony czary pieprz
Przygotowanie:
Najpierw zabieramy się za ugotowanie bobu w lekko osolonej wodzie. Polecam go nie rozgotować aby łatwiej było nam obrać go z łupinek. Plastry wędzonego łososia kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Gotujemy makaron al dente. Na patelnię wlewamy olej z pestek winogron i wrzucamy pokrojoną cebulkę i czosnek. Podsmażamy aż się ładnie zarumieni i dodajemy obrany z łupinek bób. Przyprawiamy solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Na patelnię wlewamy odrobinę wody, przykrywamy i dusimy przez pięć minut. Na koniec na patelnię wrzucamy odcedzony makaron, pokrojony na mniejsze kawałki serek camembert i wszystko dobrze mieszamy.
Uwagi:
Do gotującego się bobu możecie wrzucić listek świeżego selera. Nada on niesamowity aromat!
Smacznego :).
Źródło ikony wpisu: taste.com.au