Inne

Pasta z brokułami w śmietanowym sosie

Tym razem kochani zaproszę Was na pyszne i bardzo zdrowe danie ;). Naszło mnie ostatnio na makarony i od kilku dni codziennie jemy inną pastę. Na przykład wczoraj udało mi się dostać ukochane szparagi i przyrządziłam wspaniałą pastę z sosem szparagowym. Pyszna, lekka i wyjątkowo smaczna! Zresztą powinniście wiedzieć bo w zeszłym roku podawałam Wam na nią przepis. Tak było wczoraj, a za to przedwczoraj przyrządziłam makaron z łososiem w sosie śmietanowym. Mówię Wam – niebo w gębie ;)! No, a dzisiaj na targu kupiłam dwa piękne brokuły dlatego postanowiłam przyrządzić pastę w sosie brokułowo-śmietanowym. Danie bardzo proste i bardzo szybkie – polecam i zapraszam do wspólnego gotowania :)!

Czas przygotowania: 35 minut

Składniki:

  • Paczka makaronu spaghetti
  • Brokuły – 2 kwiatki
  • Słodka śmietana 30%
  • Czosnek – 2 ząbki
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • Olej z pestek winogron

Przygotowanie:

Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. W tym czasie opłukujemy brokuły i odcinamy grube i twarde końce. Pozostałą część brokułów kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do garnka z podgrzaną łyżką oleju z pestek winogron. Podlewamy odrobinę wodą i gotujemy aż brokuły będą miękkie. Twarde końcówki brokuła wrzucamy do małego garnuszka z wodą i również gotujemy. Jak końcówki będą miękkie to należy je zmiksować za pomocą blendera i dodać do większego garnka z brokułami. Dodajemy także śmietanę, przyprawiamy solą morską i wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość mieszamy i czekamy aż się zagotuje. Odcedzony makaron wrzucamy do sosu, mieszamy i serwujemy na głębokich talerzach. Na koniec przyprawiamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Uwagi:

Chętnym polecam posypać makaron startym parmezanem!

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: ailyunadventuresincooking.com

Dodaj komentarz