Tym razem kochani zaproszę Was na pyszne i bardzo zdrowe danie ;). Naszło mnie ostatnio na makarony i od kilku dni codziennie jemy inną pastę. Na przykład wczoraj udało mi się dostać ukochane szparagi i przyrządziłam wspaniałą pastę z sosem szparagowym. Pyszna, lekka i wyjątkowo smaczna! Zresztą powinniście wiedzieć bo w zeszłym roku podawałam Wam na nią przepis. Tak było wczoraj, a za to przedwczoraj przyrządziłam makaron z łososiem w sosie śmietanowym. Mówię Wam – niebo w gębie ;)! No, a dzisiaj na targu kupiłam dwa piękne brokuły dlatego postanowiłam przyrządzić pastę w sosie brokułowo-śmietanowym. Danie bardzo proste i bardzo szybkie – polecam i zapraszam do wspólnego gotowania :)!
Czas przygotowania: 35 minut
Składniki:
- Paczka makaronu spaghetti
- Brokuły – 2 kwiatki
- Słodka śmietana 30%
- Czosnek – 2 ząbki
- Sól morska
- Świeżo zmielony czarny pieprz
- Olej z pestek winogron
Przygotowanie:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. W tym czasie opłukujemy brokuły i odcinamy grube i twarde końce. Pozostałą część brokułów kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do garnka z podgrzaną łyżką oleju z pestek winogron. Podlewamy odrobinę wodą i gotujemy aż brokuły będą miękkie. Twarde końcówki brokuła wrzucamy do małego garnuszka z wodą i również gotujemy. Jak końcówki będą miękkie to należy je zmiksować za pomocą blendera i dodać do większego garnka z brokułami. Dodajemy także śmietanę, przyprawiamy solą morską i wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość mieszamy i czekamy aż się zagotuje. Odcedzony makaron wrzucamy do sosu, mieszamy i serwujemy na głębokich talerzach. Na koniec przyprawiamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Uwagi:
Chętnym polecam posypać makaron startym parmezanem!
Smacznego :).
Źródło ikony wpisu: ailyunadventuresincooking.com