Zaproponuję Wam dzisiaj przepis na bardzo proste i super szybkie wegetariańskie danie :). Mieliśmy z mężem wczoraj niespodziewanych gości na kolacji i musiałam przygotować coś na szybko. Fartem został mi w lodówce szpinak bo dwa dni wcześniej robiłam zapiekankę ze szpinakiem i łososiem na którą podam niebawem przepis na blogu ;). No ale wracając do przepisu, chciałabym Wam zaproponować pastę w sosie szpinakowym z czosnkiem i ze śmietanką. Mówię Wam pycha! Zapraszam do wspólnego przyrządzenia :).
Czas przygotowania: 25 minut
Składniki:
- Liście szpinaku – 2 paczki
- Czosnek – 4 duże ząbki
- Makaron spaghetti
- Śmietana słodka – rzadka
- Parmezan – świeżo starty Grana Padano
- Sól morska
- Olej z pestek winogron
Przygotowanie:
Do garnka wlewamy wodę, solimy i czekamy aż się zagotuje. Liście szpinaku myjemy pod bieżącą wodą (listek po listku) i wysuszamy w wirówce. Na dużej i wysokiej patelni podgrzewamy olej z pestek winogron. Obieramy cztery duże ząbki czosnku i przeciskamy przez praskę prosto na rozgrzany olej z pestek winogron na patelni. Po chwili dodajemy suche liście szpinaku i mieszamy tak aby liście wymieszać z czosnkiem. Dusimy na małym ogniu aż liście szpinaku będą miękkie. W tym czasie do osolonej i wrzącej wody wrzucamy makaron spaghetti i gotujemy al dente. Jak już liście szpinaku będą miękkie dodajemy słodką śmietanę i czekamy aż sos się zredukuje. Na koniec wsypujemy świeżo starty parmezan do sosu oraz przyprawiamy szczyptą soli morskiej i czarnym świeżo zmielonym pieprzem. Odcedzony makaron wrzucamy na patelnię, dobrze mieszamy i serwujemy z czerwonym pół wytrawnym winem.
Uwagi:
Liście szpinaku należy porządnie umyć gdyż mogą być mocno ubrudzone piaskiem!
Jeżeli nie możecie jeść nabiału proponuję wyrzucić z przepisu śmietanę – danie będzie równie smaczne!
Smacznego :).
Źródło ikony wpisu: bettervitamin.com