Inne

Pasta ze szpinakiem, czosnkiem i parmezanem w 艣mietanowym sosie :)

pasta ze szpinakiemZaproponuj臋 Wam dzisiaj przepis na bardzo proste i super szybkie wegetaria艅skie danie :). Mieli艣my z m臋偶em wczoraj niespodziewanych go艣ci na kolacji i musia艂am przygotowa膰 co艣 na szybko. Fartem zosta艂 mi w lod贸wce szpinak bo dwa dni wcze艣niej robi艂am zapiekank臋 ze szpinakiem i 艂ososiem na kt贸r膮 podam niebawem przepis na blogu ;). No ale wracaj膮c do przepisu, chcia艂abym Wam zaproponowa膰 past臋 w sosie szpinakowym z czosnkiem i ze 艣mietank膮. M贸wi臋 Wam pycha! Zapraszam do wsp贸lnego przyrz膮dzenia :).

Czas przygotowania: 25 minut

Sk艂adniki:

  • Li艣cie szpinaku 鈥 2 paczki
  • Czosnek 鈥 4 du偶e z膮bki
  • Makaron spaghetti
  • 艢mietana s艂odka 鈥 rzadka
  • Parmezan 鈥 艣wie偶o starty Grana Padano
  • S贸l morska
  • Olej z pestek winogron

Przygotowanie:

Do garnka wlewamy wod臋, solimy i czekamy a偶 si臋 zagotuje. Li艣cie szpinaku myjemy pod bie偶膮c膮 wod膮 (listek po listku) i wysuszamy w wir贸wce. Na du偶ej i wysokiej patelni podgrzewamy olej z pestek winogron. Obieramy cztery du偶e z膮bki czosnku i przeciskamy przez prask臋 prosto na rozgrzany olej z pestek winogron na patelni. Po chwili dodajemy suche li艣cie szpinaku i mieszamy tak aby li艣cie wymiesza膰 z czosnkiem. Dusimy na ma艂ym ogniu a偶 li艣cie szpinaku b臋d膮 mi臋kkie. W tym czasie do osolonej i wrz膮cej wody wrzucamy makaron spaghetti i gotujemy al dente. Jak ju偶 li艣cie szpinaku b臋d膮 mi臋kkie dodajemy s艂odk膮 艣mietan臋 i czekamy a偶 sos si臋 zredukuje. Na koniec wsypujemy 艣wie偶o starty parmezan do sosu oraz przyprawiamy szczypt膮 soli morskiej i czarnym 艣wie偶o zmielonym pieprzem. Odcedzony makaron wrzucamy na patelni臋, dobrze mieszamy i serwujemy z czerwonym p贸艂 wytrawnym winem.

Uwagi:

Li艣cie szpinaku nale偶y porz膮dnie umy膰 gdy偶 mog膮 by膰 mocno ubrudzone piaskiem!

Je偶eli nie mo偶ecie je艣膰 nabia艂u proponuj臋 wyrzuci膰 z przepisu 艣mietan臋 鈥 danie b臋dzie r贸wnie smaczne!

Smacznego :).

殴r贸d艂o ikony wpisu: bettervitamin.com

Dodaj komentarz