Inne

Penne z kurczakiem, serem i czosnkiem

129550929451835051_chicken-alfredo-on-penne-pasta-jpegMój dzisiejszy przepis z pewnością wszystkich zaskoczy, ponieważ będzie to przepis na danie… mięsne! Tak, nie pomyliłam się, mój blog jest o rybkach jednak czasami jak wpadnę na genialny przepis mięsny to muszę się z Wami nim podzielić. Przepis ten znalazłam przypadkiem w internecie i wyglądał tak apetycznie, że postanowiłam go przyrządzić. Tak jak zakładałam, wyglądał tak samo pysznie jak smakował dlatego zachęcam do spróbowania! Przepis jest prosty, szybki i baaaaardzo apetyczny. Do dzieła kochani ;).

Czas przygotowania/gotowania: 40 minut

Składniki:

  • Pierś z kurczaka – jedna duża lub dwie mniejsze
  • Olej z pestek winogron do smażenia
  • Czosnek – trzy ząbki
  • Bulion warzywno mięsny – pół szklanki
  • Śmietana słodka – mały kubeczek
  • Makaron penne – opakowanie
  • Ser parmezan lub mozarella – mały kubek
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • Świeża natka pietruszki – do dekoracji

Przygotowanie:

Piersi z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni rogrzewamy olej z pestek winogron i wrzucamy pokrojone piersi. Smażymy chwilkę i dodajemy rozgnieciony przez praskę czosnek. Znowu chwilę smażymy po czym dodajemy bulion mięsno warzywny, a następnie śmietanę. Przyprawiamy solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, wrzucamy makaron i przykrywamy patelnię. Dusimy jakieś 15 minut czyli do momentu aż makaron będzie ugotowany. Na koniec dodajemy ser, mieszamy i gotowe. Posypujemy natką pietruszki i serwujemy.

Uwagi:

Pamiętajcie aby odkroić wszystkie włókniste kawałki z kurczaka.

Osoby, które nie chcą zrezygnować z rybki mogą zamienić pierś z kurczaka na filet świeżego łososia. Nie próbowałam tej wersji ale myślę, że powinna być okay ;).

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: recipefy.com

Dodaj komentarz