Jesień to pora roku, którą darzę szczególnym uczuciem – w tym miesiącu się urodziłam ;). Uwielbiam jesienny deszcz, szare i refleksyjne niebo i przede wszystkim długie spacery po liściastym lesie. Jesień to także pora moich ukochanych grzybów, które dołączam do codziennego menu. Swoją miłością do prawdziwków, pieczarek, maślaczków czy kozaków zaraziłam także moje dzieciaki. Uwielbiają wszystko co grzybowe :)! W związku z tym staram się przyrządzać coraz to nowe potrawy i tak kilka dni temu przyrządziłam pieczarki nadziewane szpinakiem. Cała blacha grzybów znikła w przeciągu kilku minut – czyli chyba było smaczne ;)? Zapraszam do przepisu!
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
- Pieczarki – 10 dużych sztuk
- Szpinak mrożony – 1 opakowanie
- Pomidory suszone w zalewie – kilka sztuk
- Czosnek – dwa ząbki
- Cebula szalotka – dwie sztuki
- Olej z pestek winogron
- Gałka muszkatołowa
- Sól morska
- Świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Pieczarki myjemy, obieramy, odcinamy nóżki i odkładamy na bok. Cebulki obieramy i drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy olej z pestek winogron i wrzucamy cebulę. Smażymy kilka minut po czym dodajemy rozmrożony szpinak oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Przyprawiamy solą morską, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i gałką muszkatołową. Wszystkie składniki dobrze mieszamy i smażymy około 10 minut. Następnie dodajemy drobno pokrojone pomidorki i jeszcze raz mieszamy. Główki pieczarek wypełniamy farszem i układamy na blasze do pieczenia. Zapiekamy przez około 15 minut w 180 stopniach.
Uwagi:
Możecie użyć świeżego szpinaku.
Chętnym polecam posypać pieczarki startym żółtym serem!
Na każdą pieczarkę możecie położyć pocięte plasterki wędzonego łososia.
Smacznego :).
Źródło ikony wpisu: lesliedurso.com