Zastanawiam się jak mogłam jeszcze nie wpleść do moich rybnych przepisów szpinaku. Przecież (zaraz po ukochanych rybkach) to mój ulubiony składnik! Jest niesamowicie zdrowy, piekielnie dobry i wyjątkowo uniwersalny. W połączeniu z pieczoną rybą, czosnkiem i żółtym serem jest mistrzostwem świata. Oczywiście nie tylko w mojej opinii, a całej mojej rodziny. Śmiało mogę powiedzieć, że jesteśmy „rybo-szpinako żercami’ 😉 Tak więc dziś zapraszam Was na pieczoną rybkę przekładaną szpinakiem i żółtym serem.
Czas przygotowania: 60 minut
Składniki:
- Dwa duże filety rybne (dowolność wyboru)
- Liście szpinaku (dwa, trzy opakowania)
- 40 dag żółtego miękkiego sera
- Duża śmietana 18%
- Trzy duże ząbki czosnku
- Trzy łyżeczki oregano
- Trzy łyżeczki bazylii
- Sól
- Świeżo zmielony czarny pieprz
- Olej z pestek winogron
- Natka pietruszki do dekoracji
Przygotowanie:
Filety rybne opłukujemy, osuszamy po czym przyprawiamy solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Smażymy na oleju z pestek winogron. Następnie na patelni podsmażamy liście szpinaku z dodatkiem wyciśniętego przez praskę czosnku. Po chwili dodajemy dwie łyżki śmietany i garść startego żółtego sera. W oddzielnej miseczce łączymy śmietanę z oregano i bazylią. Kiedy już wszystko mamy gotowe układamy na zmianę (warstwowo) w naczyniu żaroodpornym rybę, szpinak i żółty ser. Całość polewamy naszym śmietanowym sosem. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na 15 minut i zapiekamy. Dekorujemy natką zielonej pietruszki. Serwujemy z frytkami i lodową sałatą.
Uwagi:
Do dania z pieczonej ryby możemy użyć także mrożonego szpinaku.
Smacznego 🙂