Inne

Pieczone buraki z imbirem i kozim serem na sałacie do pieczonej rybki

foto_w17208Jak tam czujecie się w drugi dzień Świąt? Możecie się jeszcze ruszać czy rozpusta przy stole przeszła Wasz najśmielsze oczekiwania ;)? Ja muszę przyznać szczerze, że ledwo chodzę, a mój brzuch wyglądem zaczyna przypominać piłkę lekarską i dlatego postanowiłam zrobić sobie małą przerwę i podać Wam przepis na pyszne i przede wszystkim lekkie danie – przystawkę! Mam nadzieję, że będzie smakowało! Zapraszam na pyszne pieczone buraczki z imbirem, kozim serem oraz świeżymi, aromatycznymi ziołami :).

Czas przygotowania/gotowania: 1 godzina 10 minut

Składniki:

  • Buraczki podłużne – cztery duże sztuki
  • Mieszanka sałat – paczka
  • Świeży baby szpinak – paczka
  • Kiełki – małe opakowanie
  • Ser kozi – 100 g
  • Świeże zioła – ¾ szklanki
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz

Sos do buraków:

  • Korzeń imbiru – około 3 cm
  • Czosnek – dwa ząbki
  • Olej z pestek winogron – cztery stołowe łyżki
  • Ocet jabłkowy – dwie stołowe łyżki
  • Sos sojowy jasny – łyżka stołowa
  • Miód jasny płynny – łyżka stołowa
  • Musztarda – stołowa łyżka
  • Orzechy włoskie – garść

Przygotowanie:

Umyte i pokrojone w plasterki buraki układamy na papierze do pieczenia na blasze. Skrapiamy je olejem z pestek winogron i pieczemy przykryte w 200 stopniach przez około godzinę. W tym czasie mieszamy wszystkie składniki sosu – najlepiej w blenderze tak aby składniki stworzyły jednolity dressing. W dużej misce układamy kolejno miks sałat, baby szpinak, kiełki i na samej górze pieczone plastry buraków. Wszystko posypujemy pokruszonym kozim serem i zalewamy sosem. Posypujemy rozdrobnionymi orzechami włoskimi.

Uwagi:

Ocet jabłkowy możecie zamienić na ocet balsamiczny!

Chętnym polecam sałatkę do pieczonej rybki ;).

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: temat.net

Dodaj komentarz