Inne

Pieczone młode ziemniaczki z szałwią

FNM_110113-Roasted-Potatoes-With-Sage-Recipe_s4x3.jpg.rend.sni18col.landscapeMoje ulubione danie w okresie wiosennym? Dobrze się domyślacie bo to oczywiście rybka – niezmiennie od wielu lat i niezależnie od pory roku ;). Jednak na wiosnę do ryby uwielbiam dodawać… młode ziemniaczki. Obecnie na rynku ciężko jeszcze dostać polskie młode ziemniaczki dlatego ratuje się młodymi ziemniaczkami z Grecji lub Cypru. Zdecydowanie mam fioła na punkcie młodych ziemniaków dlatego jak tylko pojawią się na targu natychmiast muszę je mieć ;). W jaki sposób je przyrządzam? Zazwyczaj dobrze myję i gotuję w łupinkach aby potem podać je z zimnym masełkiem i świeżym koperkiem ale zdarza się, że przyrządzam je w piekarniku z szałwią! No i właśnie dzisiaj chciałabym podać Wam przepis na niesamowicie smaczne, pieczone młode ziemniaczki z szałwią. Gwarantuję, że będą Wam smakowały! Zapraszam do wspólnego przyrządzenia :).

Czas przygotowania: 55 minut

Składniki:

  • Młode ziemniaczki – 600g
  • Olej z pestek winogron – ok. 100 ml
  • Szałwia – 60g
  • Sól morska – gruboziarnista
  • Jogurt grecki – 400g

Przygotowanie:

Młode ziemniaki myjemy i czyścimy pod zimną, bieżącą wodą. Najlepiej zrobić to za pomocą specjalnej szczoteczki lub rękawicy. Osuszamy ziemniaczki zabieramy się za przygotowanie marynaty. W misce mieszamy olej z pestek winogron z szałwią. Ziemniaki delikatnie nacinamy w kilku miejscach i wkładamy do marynaty na minimum 15 minut. Zamarynowane młode ziemniaki układamy na blasze do pieczenia, posypujemy gruboziarnistą solą morską i przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy w 180 stopniach przez około 30 minut. Na ostatnie 10 minut pieczenia odkrywamy ziemniaki tak aby ładnie się zarumieniły. Serwujemy z jogurtem greckim!

Uwagi:

Polecam nie dodawać do marynaty innych ziół aby 'nie zabić’ smaku i aromatu szałwii.

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: foodnetwork.com

Dodaj komentarz