Moje ulubione danie w okresie wiosennym? Dobrze się domyślacie bo to oczywiście rybka – niezmiennie od wielu lat i niezależnie od pory roku ;). Jednak na wiosnę do ryby uwielbiam dodawać… młode ziemniaczki. Obecnie na rynku ciężko jeszcze dostać polskie młode ziemniaczki dlatego ratuje się młodymi ziemniaczkami z Grecji lub Cypru. Zdecydowanie mam fioła na punkcie młodych ziemniaków dlatego jak tylko pojawią się na targu natychmiast muszę je mieć ;). W jaki sposób je przyrządzam? Zazwyczaj dobrze myję i gotuję w łupinkach aby potem podać je z zimnym masełkiem i świeżym koperkiem ale zdarza się, że przyrządzam je w piekarniku z szałwią! No i właśnie dzisiaj chciałabym podać Wam przepis na niesamowicie smaczne, pieczone młode ziemniaczki z szałwią. Gwarantuję, że będą Wam smakowały! Zapraszam do wspólnego przyrządzenia :).
Czas przygotowania: 55 minut
Składniki:
- Młode ziemniaczki – 600g
- Olej z pestek winogron – ok. 100 ml
- Szałwia – 60g
- Sól morska – gruboziarnista
- Jogurt grecki – 400g
Przygotowanie:
Młode ziemniaki myjemy i czyścimy pod zimną, bieżącą wodą. Najlepiej zrobić to za pomocą specjalnej szczoteczki lub rękawicy. Osuszamy ziemniaczki zabieramy się za przygotowanie marynaty. W misce mieszamy olej z pestek winogron z szałwią. Ziemniaki delikatnie nacinamy w kilku miejscach i wkładamy do marynaty na minimum 15 minut. Zamarynowane młode ziemniaki układamy na blasze do pieczenia, posypujemy gruboziarnistą solą morską i przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy w 180 stopniach przez około 30 minut. Na ostatnie 10 minut pieczenia odkrywamy ziemniaki tak aby ładnie się zarumieniły. Serwujemy z jogurtem greckim!
Uwagi:
Polecam nie dodawać do marynaty innych ziół aby 'nie zabić’ smaku i aromatu szałwii.
Smacznego :).
Źródło ikony wpisu: foodnetwork.com