Co powiecie moi drodzy na pieczone sardynki? Koleżanka podrzuciła mi rewelacyjny przepis i natychmiast go wypróbowałam. Przepis łączy pyszne sardynki ze świeżym tymiankiem oraz cukinią, a nie ma nic lepszego jak pyszna wiosenna cukinia ;)! Ach już nie mogę się doczekać, kiedy na stałe zagości u nas słoneczko i będzie ponad piętnaście stopni :). Byle do lata, a póki co zapraszam na wspólne przyrządzenie pieczonych sardynek!
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
- Filety z sardynek – 8 sztuk
- Olej z pestek winogron
- Cebula – 2 sztuki
- Czosnek – 3 ząbki
- Cukinia – 2 sztuki
- Świeży tymianek
- Parmezan – 75 dag
- Jajka – 4 sztuki
- Mleko – 150 ml
- Sól morska
- Świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Obieramy i kroimy cebulę na krążki. Na patelni rozgrzewamy olej z pestek winogron i smażymy cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek przez dwie minuty. Po chwili dodajemy pokrojoną w długie paski cukinię. Całość smażymy kilka minut aż do momentu, kiedy cukinia nabierze pięknego złotego koloru. W tym czasie opłukujemy świeży tymianek i drobno kroimy, a następnie dodajemy dwie łyżeczki tymianku do cukinii. Wszystkie składniki dobrze mieszamy po czym połowę wkładamy do naczynia żaroodpornego. Na wierzch farszu układamy sardynki i posypujemy startym parmezanem. Drugą część farszu układamy na filetach i posypujemy świeżym tymiankiem. W oddzielnej miseczce łączymy dwa jajka z mlekiem, dodajemy sól morską oraz świeżo zmielony czarny pieprz i polewamy farsz. Całą zapiekankę posypujemy pozostałym parmezanem i przyprawiamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Uwagi:
Tym razem nie mam żadnych – chyba pierwszy raz ;)!
Smacznego :).
Źródło ikony wpisu: edziecko.pl