Zawsze, kiedy nie wiem co przygotować na obiad, piekę łososia :). Ta ryba ma to do siebie, że zawsze jest smaczna niezależnie od tego w jaki sposób zostanie przygotowana. Można ją przyrządzić w sosie koperkowym, w towarzystwie warzyw czy ze szparagami i czosnkiem lub po prostu solo z odrobiną cytryny. Jest naprawdę mnóstwo sposobów dlatego chyba nie ma szansy, że „coś pójdzie nie tak”. Dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami swoim sprawdzonym przepisem, który może i nie jest żadnym przepisem bo to po prostu pyszna pieczona rybka ;). Jednak wiem, że osoby, które nie mają z kuchnią zbyt wiele do czynienia, z pewnością cenią sobie wszystkie rady ;). Do dzieła kochani!
Pieczony łososś
Składniki
- 1 filet z łososia
- 1 cytryna
- 1 pomarańcza
- olej z pestek winogron
- sól himalajska
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 1 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
Instrukcje
-
Filet z łososie opłukujemy pod zimną, bieżącą wodą, a następnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Układamy go na dużej desce i skrapiamy sokiem z cytryny. Przyprawiamy solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do lodówki na około godzinę.
-
Łososia wkładamy do nasmarowanego olejem z pestek winogron naczynia żaroodpornego. Obkładamy plasterkami z cytryny i pomarańczy.
-
Tak przygotowaną rybę wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez około 20 minut.
-
Do trzech łyżek roztopionego masła dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy i polewamy masełkiem prawie upieczonego łososia. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy jeszcze przez 5 – 10 minut. Serwujemy z ulubioną sałatką i ryżem.
Uwagi:
Pamiętajcie by sparzyć cytrynę i pomarańczę zanim ją pokroicie i obłożycie nią rybę. W miarę możliwości usuńcie pestki z cytrusów.
Smacznego :).
Źródło ikony wpisu: backtoorganic.com