Inne

Pieczony łosoś w cytrusach z masełkiem czosnkowym

Zawsze, kiedy nie wiem co przygotować na obiad, piekę łososia :). Ta ryba ma to do siebie, że zawsze jest smaczna niezależnie od tego w jaki sposób zostanie przygotowana. Można ją przyrządzić w sosie koperkowym, w towarzystwie warzyw czy ze szparagami i czosnkiem lub po prostu solo z odrobiną cytryny. Jest naprawdę mnóstwo sposobów dlatego chyba nie ma szansy, że „coś pójdzie nie tak”. Dzisiaj chciałabym podzielić się z Wami swoim sprawdzonym przepisem, który może i nie jest żadnym przepisem bo to po prostu pyszna pieczona rybka ;). Jednak wiem, że osoby, które nie mają z kuchnią zbyt wiele do czynienia, z pewnością cenią sobie wszystkie rady ;). Do dzieła kochani!

Drukuj
Pieczony łosoś w cytrusach z masełkiem czosnkowym

Pieczony łososś

Danie obiad
Czas przygotowania 10 minut
Czas gotowanie 30 minut
Czas przygotowania 40 minut
Porcje 4 osoby
Kalorie 500 kcal

Składniki

  • 1 filet z łososia
  • 1 cytryna
  • 1 pomarańcza
  • olej z pestek winogron
  • sól himalajska
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku

Instrukcje

  1. Filet z łososie opłukujemy pod zimną, bieżącą wodą, a następnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Układamy go na dużej desce i skrapiamy sokiem z cytryny. Przyprawiamy solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do lodówki na około godzinę.

  2. Łososia wkładamy do nasmarowanego olejem z pestek winogron naczynia żaroodpornego. Obkładamy plasterkami z cytryny i pomarańczy.

  3. Tak przygotowaną rybę wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez około 20 minut.

  4. Do trzech łyżek roztopionego masła dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy i polewamy masełkiem prawie upieczonego łososia. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy jeszcze przez 5 – 10 minut. Serwujemy z ulubioną sałatką i ryżem.

Uwagi:

Pamiętajcie by sparzyć cytrynę i pomarańczę zanim ją pokroicie i obłożycie nią rybę. W miarę możliwości usuńcie pestki z cytrusów.

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: backtoorganic.com