Inne, Ryby słonowodne w Polsce

Pieczony łosoś w sezamie z pastą hummus

e5ee642f5f5b2473b62237cfafa8b0aaW związku z tym, że ostatnio na blogu zamieściłam przepis na pyszny i bardzo zdrowy hummus, dzisiaj chciałabym zaproponować Wam przepis na łososia z pastą z ciecierzycy! Oczywiście pasta ta jest wcześniej przygotowanym hummusem :). Zdradzę Wam pewien 'sekret’ ;). Moje dzieciaki, które pierwszy raz spróbowały hummusu jakiś rok temu, nie chcą jeść innej pasty na kanapki! Nawet ich ulubiona jak do tej pory pasta z makreli została zepchnięta na boczny tor ;)! Tak więc zapraszam wszystkich na genialne danie, bardzo zdrowe i wyjątkowo smaczne!

Czas przygotowania/gotowania: 35 minut

Składniki:

  • Ciecierzyca z puszki – jedna sztuka
  • Czosnek – 2 ząbki
  • Sok z cytryny – około trzy stołowe łyżki do hummusu i trzy stołowe łyżki do polania łososia
  • Olej sezamowy
  • Pasta tahini – dwie stołowe łyżki
  • Łosoś – dwa filety po około 150 g
  • Sezam – trzy stołowe łyżki
  • Sól morska

Przygotowanie/gotowanie:

Ciecierzycę miksujemy z pastą tahini, olejem sezamowym, czosnkiem, sokiem z cytryny i szczyptą soli morskiej. Jeżeli jest konieczność dodajemy łyżkę stołową zalewy z ciecierzycy. Filety z łososia myjemy pod zimną wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym, a następnie przyprawiamy solą morską i polewamy olejem sezamowym. Ziarna sezamu prażymy na patelni po czym obtaczamy w nich łososia. Do rozgrzanego piekarnika do 200 stopni wkładamy w naczyniu żaroodpornym lub na blasze łososia. Pieczemy około 15 minut. Gotową rybę kładziemy na talerzu, smarujemy hummusem, a następnie obficie polewamy sokiem z cytryny i przyprawiamy.

Uwagi:

Olej sezamowy możecie zamienić na inny, np. olej z pestek winogron czy też olej z rzepaku.

Chętnym polecam dodać szczyptę ostrej papryki do hummusu!

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: pinterest.com

Dodaj komentarz