W związku z tym, że ostatnio na blogu zamieściłam przepis na pyszny i bardzo zdrowy hummus, dzisiaj chciałabym zaproponować Wam przepis na łososia z pastą z ciecierzycy! Oczywiście pasta ta jest wcześniej przygotowanym hummusem :). Zdradzę Wam pewien 'sekret’ ;). Moje dzieciaki, które pierwszy raz spróbowały hummusu jakiś rok temu, nie chcą jeść innej pasty na kanapki! Nawet ich ulubiona jak do tej pory pasta z makreli została zepchnięta na boczny tor ;)! Tak więc zapraszam wszystkich na genialne danie, bardzo zdrowe i wyjątkowo smaczne!
Czas przygotowania/gotowania: 35 minut
Składniki:
- Ciecierzyca z puszki – jedna sztuka
- Czosnek – 2 ząbki
- Sok z cytryny – około trzy stołowe łyżki do hummusu i trzy stołowe łyżki do polania łososia
- Olej sezamowy
- Pasta tahini – dwie stołowe łyżki
- Łosoś – dwa filety po około 150 g
- Sezam – trzy stołowe łyżki
- Sól morska
Przygotowanie/gotowanie:
Ciecierzycę miksujemy z pastą tahini, olejem sezamowym, czosnkiem, sokiem z cytryny i szczyptą soli morskiej. Jeżeli jest konieczność dodajemy łyżkę stołową zalewy z ciecierzycy. Filety z łososia myjemy pod zimną wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym, a następnie przyprawiamy solą morską i polewamy olejem sezamowym. Ziarna sezamu prażymy na patelni po czym obtaczamy w nich łososia. Do rozgrzanego piekarnika do 200 stopni wkładamy w naczyniu żaroodpornym lub na blasze łososia. Pieczemy około 15 minut. Gotową rybę kładziemy na talerzu, smarujemy hummusem, a następnie obficie polewamy sokiem z cytryny i przyprawiamy.
Uwagi:
Olej sezamowy możecie zamienić na inny, np. olej z pestek winogron czy też olej z rzepaku.
Chętnym polecam dodać szczyptę ostrej papryki do hummusu!
Smacznego :).
Źródło ikony wpisu: pinterest.com