Inne

Pieczony łosoś z wędzonymi śliwkami

050 salmon sriracha plum 1Co powiecie kochani na pieczonego łososia ze śliwkami? Uprzedzam, że jak spróbujecie to nie skończy się na jednym razie ;)!

Czas przygotowania: 35 minut

Składniki:

  • Filet z łososia – cztery sztuki po 150g
  • Cytryna lub limonka
  • Groszek cukrowy – 300g
  • Sól morska
  • Świeżo, grubo zmielony czarny pieprz
  • Marynata:
  • Śliwki wędzone bez pestek – 70g
  • Olej z pestek winogron
  • Ziarna jałowca – osiem ziarenek
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Na początku opłukujemy filety z łososia, osuszamy za pomocą ręcznika papierowego i układamy na dużej tacy. Każdy kawałek fileta skrapiamy sokiem z cytryny/limonki oraz przyprawiamy solą morską i grubo zmielonym czarnym pieprzem. Tak przygotowane kawałki łososia odkładamy na bok i zabieramy się za marynatę. Do dużej miski wlewamy około 100 ml oleju z pestek winogron. Wędzone i suszone śliwki kroimy na cieniutkie plasterki po czym dodajemy do oleju z pestek winogron. Ziarna jałowca należy rozgnieść w moździerzu i dodać do marynaty. Dodajemy także odrobinę soli morskiej oraz świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Marynatę dobrze mieszamy i wkładamy do niej kawałki łososia. Zamarynowaną rybę należy wstawić na około trzy godziny do lodówki tak aby łosoś nabrał pięknego aromatu jałowca i wędzonych śliwek. Po tym czasie wkładamy łososia do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekamy przez około osiem minut. W tym czasie blanszujemy groszek cukrowy przez 30 sekund, a następnie hartujemy go w bardzo zimnej wodzie. Groszek cukrowy kroimy na cieniutkie paseczki i układamy na nich kawałki łososia.

Uwagi:

Chętnym polecam dodać do marynaty ząbek czosnku!

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: confessionsofaspoon.blogspot.com

Dodaj komentarz