Co powiecie kochani na pieczonego łososia ze śliwkami? Uprzedzam, że jak spróbujecie to nie skończy się na jednym razie ;)!
Czas przygotowania: 35 minut
Składniki:
- Filet z łososia – cztery sztuki po 150g
- Cytryna lub limonka
- Groszek cukrowy – 300g
- Sól morska
- Świeżo, grubo zmielony czarny pieprz
- Marynata:
- Śliwki wędzone bez pestek – 70g
- Olej z pestek winogron
- Ziarna jałowca – osiem ziarenek
- Sól morska
- Świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Na początku opłukujemy filety z łososia, osuszamy za pomocą ręcznika papierowego i układamy na dużej tacy. Każdy kawałek fileta skrapiamy sokiem z cytryny/limonki oraz przyprawiamy solą morską i grubo zmielonym czarnym pieprzem. Tak przygotowane kawałki łososia odkładamy na bok i zabieramy się za marynatę. Do dużej miski wlewamy około 100 ml oleju z pestek winogron. Wędzone i suszone śliwki kroimy na cieniutkie plasterki po czym dodajemy do oleju z pestek winogron. Ziarna jałowca należy rozgnieść w moździerzu i dodać do marynaty. Dodajemy także odrobinę soli morskiej oraz świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Marynatę dobrze mieszamy i wkładamy do niej kawałki łososia. Zamarynowaną rybę należy wstawić na około trzy godziny do lodówki tak aby łosoś nabrał pięknego aromatu jałowca i wędzonych śliwek. Po tym czasie wkładamy łososia do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekamy przez około osiem minut. W tym czasie blanszujemy groszek cukrowy przez 30 sekund, a następnie hartujemy go w bardzo zimnej wodzie. Groszek cukrowy kroimy na cieniutkie paseczki i układamy na nich kawałki łososia.
Uwagi:
Chętnym polecam dodać do marynaty ząbek czosnku!
Smacznego :).
Źródło ikony wpisu: confessionsofaspoon.blogspot.com