Inne

Pikantne bulwy z czosnkiem i z cytryną

potoatoes-and-onionsOstatnio mam coraz większą ochotę na… ziemniaki. Prawdopodobnie jest to spowodowane tym, że mój organizm wyczuwa nadchodzącą jesień ;). Co prawda mamy początek sierpnia ale przyznam szczerze, że zaczynam już zauważać pierwsze oznaki naszej pięknej, polskiej, złotej jesieni. Pisałam już kiedyś o tym, że należę do osób, które bardzo cieszą się z faktu, że mamy w Polsce aż cztery pory roku. Uwielbiam gorące lato, kolorową jesień, mroźną zimę i delikatną, zieloną wiosnę. W każdej porze roku jest coś magicznego i pięknego. W związku z tym, że temperatury powoli spadają moje ciało chyba chce zgromadzić odrobinę tłuszczyku i dopomina się o ziemniaczki. Dzisiaj zaproponuję Wam bardzo prosty i szybki przepis na pikantne bulwy z cytryną :). Zapraszam do wspólnego przyrządzenia!

Czas przygotowania: 25 minut

Składniki:

  • Ziemniaki – ok. ½ kg
  • Marchew – średniej wielkości
  • Rzepa – dwie sztuki
  • Cukinia – średniej wielkości
  • Cebula czerwona lub biała – dwie sztuki
  • Czosnek – cztery ząbki
  • Kminek mielony – dwie łyżeczki
  • Kolendra mielona – dwie łyżeczki
  • Pieprz cayenne – szczypta
  • Sok z dwóch dużych cytryn
  • Skórka z dwóch cytryn
  • Bulion warzywny – 300 ml
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz
  • Olej z pestek winogron
  • Natka pietruszki lub świeża kolendra do posypania

Przygotowanie:

Obieramy cebulę, kroimy w ósemki i smażymy na oleju z pestek winogron. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, wsypujemy przyprawy i smażymy przez kilka minut. Następnie dodajemy ziemniaki, marchewkę oraz cukinię. Wszystkie warzywa kroimy w grubsze plasterki. Po kilku minutach dodajemy sok i skórkę z cytryn, a także bulion warzywny. Wszystkie składniki mieszamy i przyprawiamy. Przykrywamy naczynie i dusimy przez około 30 minut. Ziemniaki serwujemy ze świeżą pietruszką.

Uwagi:

Chętni mogą dodać kawałki świeżego łososia oraz żółty ser do posypania!

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: friedpickles13.blogspot.com

Dodaj komentarz