Ostatnio mam coraz większą ochotę na… ziemniaki. Prawdopodobnie jest to spowodowane tym, że mój organizm wyczuwa nadchodzącą jesień ;). Co prawda mamy początek sierpnia ale przyznam szczerze, że zaczynam już zauważać pierwsze oznaki naszej pięknej, polskiej, złotej jesieni. Pisałam już kiedyś o tym, że należę do osób, które bardzo cieszą się z faktu, że mamy w Polsce aż cztery pory roku. Uwielbiam gorące lato, kolorową jesień, mroźną zimę i delikatną, zieloną wiosnę. W każdej porze roku jest coś magicznego i pięknego. W związku z tym, że temperatury powoli spadają moje ciało chyba chce zgromadzić odrobinę tłuszczyku i dopomina się o ziemniaczki. Dzisiaj zaproponuję Wam bardzo prosty i szybki przepis na pikantne bulwy z cytryną :). Zapraszam do wspólnego przyrządzenia!
Czas przygotowania: 25 minut
Składniki:
- Ziemniaki – ok. ½ kg
- Marchew – średniej wielkości
- Rzepa – dwie sztuki
- Cukinia – średniej wielkości
- Cebula czerwona lub biała – dwie sztuki
- Czosnek – cztery ząbki
- Kminek mielony – dwie łyżeczki
- Kolendra mielona – dwie łyżeczki
- Pieprz cayenne – szczypta
- Sok z dwóch dużych cytryn
- Skórka z dwóch cytryn
- Bulion warzywny – 300 ml
- Sól morska
- Świeżo zmielony czarny pieprz
- Olej z pestek winogron
- Natka pietruszki lub świeża kolendra do posypania
Przygotowanie:
Obieramy cebulę, kroimy w ósemki i smażymy na oleju z pestek winogron. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, wsypujemy przyprawy i smażymy przez kilka minut. Następnie dodajemy ziemniaki, marchewkę oraz cukinię. Wszystkie warzywa kroimy w grubsze plasterki. Po kilku minutach dodajemy sok i skórkę z cytryn, a także bulion warzywny. Wszystkie składniki mieszamy i przyprawiamy. Przykrywamy naczynie i dusimy przez około 30 minut. Ziemniaki serwujemy ze świeżą pietruszką.
Uwagi:
Chętni mogą dodać kawałki świeżego łososia oraz żółty ser do posypania!
Smacznego :).
Źródło ikony wpisu: friedpickles13.blogspot.com