Mimo, że pochodzi ze słonecznej Italii, to do nas przywędrowała prosto z Ameryki. Mowa o pizzy – najbardziej znanym placku na świecie. Uwielbiają ją nie tylko dzieci, ale i dorośli. Pizza potrafi uratować nas z opresji, kiedy nie mamy czasu lub pomysłu na obiad. Sprawdza się świetnie, kiedy z niezapowiedzianą wizytą wpadną goście, a także w momencie, kiedy chcemy zorganizować ze znajomymi wieczór filmowy.
Sposobów na pizzę jest wiele, jednakże prawdziwa włoska pizza charakteryzuje się przyjemnie kruchym ciastem oraz umiarem w doborze składników. Dodatki mogą być różne, ale wisienką na torcie powinna być oliwa. Dodana na wierzch pizzy wydobędzie całą esencję przyjemności dla kubków smakowych. W dzisiejszym poście królować będzie pizza z tuńczykiem. Powiemy sobie, jak powinno wyglądać jej przygotowanie, jakie składniki sprawdzą się najlepiej i jak zrobić dobre ciasto. Zaczynamy!
Pizza z tuńczykiem – podstawa to ciasto
Zanim przejdziemy do dokładnego przepisu na pizzę z tuńczykiem, powiedzmy sobie słów kilka o cieście, które stanowi bazę naszej pizzy. Ciasto powinno być świeże i kruche, a taki efekt osiągniemy wyłącznie dzięki dobrej jakości mące połączonej ze świeżymi drożdżami. Najlepiej sprawdzi się tu mąka włoska typu 00 o dużej zawartości glutenu, dzięki której wypieczone ciasto będzie rozpływać się w ustach. Trzeba pamiętać, że ciasto powinno być dobrze wyrobione – koniecznie własnymi dłońmi, przez nie krócej niż 10 minut.
Włoska pizza, to i ser mozzarella
Mozzarella to obowiązkowa pozycja we włoskiej pizzy. Tutaj nie ma mowy o produktach sero podobnych. Jeśli chcesz zrobić domową pizzę – koniecznie wybierz mozzarellę. Dzięki niej twój wypiek będzie smakował tak, jak włoski przysmak.
Zawsze świeże składniki
Świeże składniki to absolutna konieczność. Dzięki nim każda pizza smakuje wyjątkowo. Poza wspomnianą wyżej mozzarellą na pizzy powinien znaleźć się także sos pomidorowy przygotowany ze świeżych, aromatycznych pomidorów lub dobrej jakości pomidorów z puszki. Pozostałe dodatki to już rzecz gustu. My będziemy przygotowywać dziś pizzę z tuńczykiem, więc koniecznością będzie puszka tuńczyka. Jednakże na pizzy mogą znaleźć się także inne dodatki, jak np. krewetki, szynka, oliwki, brokuły lub mięso mielone.
Pizza z tuńczykiem – przepis
A teraz do dzieła. Przepis na pizzę z tuńczykiem nie jest szczególnie skomplikowany. Proces wytwarzania placka jest bardzo przyjemny i na pewno dostarczy frajdy wszystkim domownikom. Z podanych poniżej składników można przygotować 1 dużą pizzę – dla całej rodziny lub 2 mniejsze – dla rodziców i dzieci osobno.
Zacznijmy od ciasta:
Składniki
- 400 g mąki pszennej
- 18 g świeżych drożdży
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka soli
- odrobina cukru
- 250 ml ciepłej wody
Instrukcje
-
Do miski wsypujemy mąkę i sól. Mieszamy.
-
Drożdże kruszymy i przekładamy do mniejszej miseczki.
-
Następnie zasypujemy cukrem i mieszamy z kilkoma łyżkami ciepłej wody.
-
Odstawiamy w ciepłe miejsce na około 20 minut, aż drożdże ładnie nam wyrosną.
-
Do mąki z solą dodajemy spienione drożdże, resztę wody i oliwę.
-
Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto, w razie potrzeby podsypując je delikatnie mąką
-
Miskę przykrywamy czystą ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę lub jeśli będzie taka potrzeba na 1,5h
Kiedy nasze ciasto spokojnie sobie wyrasta, możemy przygotować sos pomidorowy:
Składniki
- 400 g pomidorów z puszki
- szczypta soli
- szczypta cukru
- pieprz czarny
- rozgnieciony ząbek czosnku
Instrukcje
-
Pomidory przekładamy do rondelka i podgrzewamy na średnim ogniu przez około 15 minut, raz na jakiś czas mieszając.
-
Po tym czasie nadmiar płynu powinien odparować, a sos stać się gęstszy.
-
Na koniec dodajemy pozostałe składniki i całość gotujemy przez 5 minut
-
Gotowy sos odstawiamy do wystudzenia.
Teraz możemy przygotować pozostałe składniki niezbędne, by nasza pizza z tuńczykiem zachwyciła smakiem! Potrzebne nam będą:
– mozzarella
– cebula pokrojona w pióra
– puszka tuńczyka
– opcjonalnie czarne oliwki lub kukurydza
Wszystko naszykowane? No to możemy zaczynać!
Pizza z tuńczykiem – wielkie szykowanie
Po około godzinie, nasze ciasto powinno być już ładnie wyrośnięte. Można więc wyłożyć je na blachę lekko posypaną mąką. Delikatnie rozciągamy je dłońmi na duży placek. Jeśli chcemy zrobić dwie pizze, wówczas ciasto dzielimy na pół i z każdej połowy formujemy odpowiedni placek. Oczywiście każdą pizzę należy upiec oddzielnie, gdyż dwie nie zmieszczą się na jednej blaszce.
Ciasto smarujemy sosem pomidorowym, posypujemy cebulą i oliwkami, a także odsączonymi kawałkami tuńczyka i mozzarellą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 250 stopni przez 12-15 minut. Pizzę z tuńczykiem dzielimy nożem na kawałki i podajemy. Proponuję udekorować ją aromatyczną bazylią lub rukolą.
A jeśli nie mamy czasu na upieczenie pizzy….
A co, jeśli mamy ochotę na pizzę z tuńczykiem, ale nie mamy czasu na własnoręczne jej przygotowanie lub po prostu jesteśmy tak głodni, że nie możemy czekać zbyt długo, aż pizza pojawi się na stole? Wówczas idealnym rozwiązaniem okazuje się być pizza na telefon. Jeśli ma to być pizza z tuńczykiem lub pizza z tuńczykiem i kukurydzą w iście włoskim stylu, na cudownie chrupiącym cieście i ze świeżymi składnikami, nie pozostaje nic innego, jak skorzystać z gotowych rozwiązań (uwierzcie mi, naprawdę można zamówić świetnego placka w świetnej cenie!).
Smacznego!!!