Moje dzieciaki nalegały ostatnio na „coś innego” na obiad więc postanowiłam zajrzeć do swojego zeszytu z przepisami. Przeglądają ten kajecik doszłam do wniosku, że w zasadzie to wykorzystałam już wszystkie przepisy dlatego przy okazji najbliższych zakupów wybrałam się do kiosku ruchu i kupiłam kilka gazet z przepisami kulinarnymi. Jak tylko otworzyłam jedną z gazet w oko wpadł mi przepis na placki ziemniaczane z łososiem i… burakiem! Zdrowe, pyszne i proste więc zabrałam się do roboty. Dzieci były zachwycone dlatego zachęcam do wykorzystania tego przepisu :). Do dzieła kochani!
Czas przygotowania: 55 minut
Składniki:
- Ziemniaki – 300 g
- Buraki – trzy średnie sztuki
- Jajko – 1 sztuka
- Cebula szalotka – 1 sztuka
- Masło – 40 g
- Ser kozi – 80 g
- Wędzony łosoś – 100 g
- Olej z pestek winogron
- Świeżo zmielony czarny pieprz
- Sól morska
- Pęczek natki pietruszki
- Gałązki świeżego tymianku
- Listki świeżej kolendry
- Orzeszki pinii – mała garść
Przygotowanie:
Buraki myjemy, osuszamy i zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy w piekarniku przez około godzinę. Ziemniaki i cebulkę ucieramy po czym dodajemy masło, jajko, świeżo zmielony czarny pieprz oraz poszatkowane zioła. Wszystko mieszamy i odstawiamy na dziesięć minut. Sok z ziemniaków odlewamy. Na patelni prażymy orzeszki pinii. Upieczone buraki kroimy na plasterki. Dwanaście foremek na babeczki nacieramy olejem z pestek winogron i wkładamy po łyżce masy z ziemniaków i pozostałych składników. Pieczemy w 200 stopniach przez 20 minut po czym wyciągamy z piekarnika, solimy oraz układamy kolejno plasterek buraka, kawałek łososia i sera koziego. Wierzch posypujemy uprażonymi orzeszkami pinii. Babeczki łososiowe wstawiamy ponownie do piekarnika i pieczemy w 150 stopniach jeszcze przez pięć minut.
Uwagi:
Orzechy pinii możecie zastąpić orzechami włoskimi.
Smacznego :).
Źródło ikony wpisu: logizkuchni.wordpress.com