Idealne danie na niedzielny obiad? Oczywiście pieczony lub duszony łosoś :)! Łosoś jest moją ulubioną rybką ze względu na wspaniały i charakterystyczny smak ale także ze względu na prostotę obróbki ;). W zasadzie uważam, że najpyszniejszy łosoś to ten z minimalną ilością dodatków, a dodatkowym jego plusem jest bardzo szybki czas przygotowania. Przygotuje go także osoba, która w ogóle nie potrafi gotować bo nie wymaga praktycznie żadnych umiejętności czy wiedzy kulinarnej. No i właśnie dzisiaj chciałabym Wam zaproponować takiego łososia z masełkiem czosnkowym i rozmarynem w dużej ilości czarnego pieprzu. Danie bardzo proste i bardzo szybkie w wykonaniu :). Zapraszam do wspólnego gotowania!
Czas przygotowania: 35 minut
Składniki:
- Duży filet z łososia bałtyckiego
- Olej z pestek winogron
- Cytryna
- Świeżo zmielony czarny pieprz
- Czosnek – trzy ząbki
- Świeży rozmaryn w doniczce
- Masło – trzy stołowe łyżki
- Sól morska
Przygotowanie:
Łososia opłukujemy pod zimną wodą, osuszamy i układamy na desce. Skrapiamy sokiem z cytryny, po czym przyprawiamy solą morską i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Włączamy i nagrzewamy piekarnik do około 200 stopni. W tym czasie obieramy rozmaryn i drobno kroimy. Rozmaryn wsypujemy do miseczki i dodajemy drobno poszatkowane ząbki czosnku. W rondelku rozpuszczamy masełko i dodajemy do świeżego rozmarynu i czosnku. Całość dobrze mieszamy i odstawiamy. Smarujemy naczynie żaroodporne olejem z pestek winogron i układamy plaster łososia. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 20 minut. Pod koniec pieczenia polewamy filet z łososia masełkiem czosnkowo rozmarynowym. Łososia układamy na dużym półmisku i obficie posypujemy świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Serwujemy z sałatą z sosem vinegrette.
Uwagi:
Osoby, które nie przepadają za czosnkiem mogą go całkowicie wyrzucić z przepisu!
Łososia można także przygotować w garnku na parze – dokładnie w ten sam sposób.
Smacznego :).
Źródło ikony wpisu: insockmonkeyslippers.com