Tym razem chciałabym zaproponować coś mięsno-rybnego czyli polędwiczki w sosie… rybnym! Bardzo rzadko podaję Wam przepis na mięsko z racji tego, że jest to blog głównie o rybach ale jak kiedyś obiecałam postaram się czasem wrzucić coś także dla mięsożerców. Dzisiaj będzie to polędwiczka wieprzowa z czosnkiem, świeżym tymiankiem i sosem rybnym. Danie bardzo proste i wyjątkowo smaczne! Przepis ten dostałam od mamy jednego z naszych dzieciaków w przedszkolu i przyznam szczerze, że mięsko jest bajeczne! Soczyste, wyraziste w smaku i delikatne. Zresztą co będę pisać o smaku, do kuchni kochani :).
Czas przygotowania: 10 minut + czas pieczenia
Składniki:
- Polędwiczki wieprzowe – 60 dag
- Miód lipowy, płynny – trzy łyżki stołowe
- Cytryna – trzy sztuki
- Kora cynamonu – 2 centymetry
- Czosnek – cztery ząbki
- Masło – 50 g
- Świeży tymianek – kilka gałązek
- Sos rybny – łyżka stołowa
- Ziemniaki młode – 5 sztuk
- Świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie:
Wyciskamy sok z dwóch cytryn do rondelka, dodajemy masełko, cztery łyżki płynnego miodu i sos rybny. Wszystko mieszamy i dodajemy gałązki świeżego tymianku, cynamon oraz świeżo zmielony czarny pieprz. Całość podgrzewamy i czekamy aż masło się rozpuści. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem z pestek winogron i układamy umyte i osuszone polędwiczki wieprzowe. Obok układamy plasterki cytryny i pokrojone w talarki młode ziemniaczki. Mięsko polewamy przygotowanym sosem, a na wierzchu układamy nieobrane ząbki czosnku. Zapiekamy około 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni.
Uwagi:
Fanom czosnku polecam dodać ząbek do sosu.
Smacznego :).
Źródło ikony wpisu: kitchenmess.com