Dzisiaj chciałabym delikatnie zmienić kierunek i podać Wam genialny przepis na pyszne polędwiczki wieprzowe w sosie… rybnym! Wyobraźcie sobie, że to danie przyrządził specjalnie dla mnie mój mąż :)! Zaskoczył mnie kilka dni temu, kiedy wróciłam z pracy. Przyznał, że miał ochotę na mięsko i m.in. dlatego postanowił przyrządzić obiad ;). Plan sprytny ale niezależnie od intencji obiad był niesamowicie smaczny. Polędwiczki delikatne w miodzie z czosnkiem i świeżym tymiankiem i do tego ostry sos rybny to prawdziwy majster sztyk w związku z czym postanowiłam podzielić się z Wami tym przepisem :). Do dzieła kochani.
Czas przygotowania/gotowania: 1 godz.
Składniki:
- Polędwiczki wieprzowe – ok. 600 g
- Miód lipowy płynny – trzy stołowe łyżki
- Cytryny – trzy sztuki
- Kora cynamonu – około 2 cm
- Czosnek – cztery ząbki
- Masło – 50 g
- Świeży tymianek – kilka gałązek
- Sos rybny – łyżka
- Świeżo zmielony czarny pieprz
- Olej z pestek winogron
Przygotowanie:
Do rondelka wkładamy masło, sok z dwóch cytryn, miód lipowy oraz sos rybny. Dodajemy także świeży tymianek oraz korę cynamonu. Podgrzewamy cały czas mieszając do momentu aż wszystkie składniki ładnie się połączą. Polędwiczki wieprzowe oczyszczamy z błonek i wkładamy do naczynia żaroodpornego, które wcześniej nasmarowaliśmy olejem z pestek winogron. Mięsko polewamy przygotowaną marynatą i obkładamy je kawałkami pokrojonej cytryny. Czosnek obieramy ze skórki, przeciskamy przez praskę i smarujemy nim wierzch mięsa. Przyprawiamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem i pieczemy około 40 minut w 190 stopniach. Serwujemy z opiekanymi ziemniakami.
Uwagi:
Polędwiczki wieprzowe możecie zastąpić jagnięcymi. Ich mięso jest jeszcze bardziej delikatne.
Smacznego :).
Źródło ikony wpisu: yummly.com