Inne

Polewka rybna

00010SPAUJ42VAS6-C116-F4Słyszeliście może o polewce rybnej :)? Nie pamiętam czy podawałam na nią przepis na blogu ale nawet jeżeli tak to nie taki jaki mam zamiar Wam podać dzisiaj! Jest to nowy przepis, który dostałam od mojej kuzynki, która podobnie jak ja bardzo lubi ryby i wszystko co z nimi związane. Polewka rybna czyli nic innego jak pyszna zupka rybna z włoszczyzny i rybek słodkowodnych. Zupa w smaku jest bardzo delikatna i rozgrzewająca dlatego polecam ją szczególnie na okres wiosenny, kiedy większość z nas chodzi przeziębiona z chusteczkami w dłoni ;). Zapraszam do wspólnego przygotowania :)!

Czas przygotowania: 55 minut

Składniki:

  • Duży pęczek włoszczyzny
  • Nie duże rybki słodkowodne – 1 kg
  • Listek laurowy do smaku
  • Kilka ziarenek ziela angielskiego
  • Czosnek – 1 ząbek
  • Mąka – łyżka stołowa
  • Żółtko
  • Śmietana słodka – szklanka
  • Ocet do smaku – opcjonalnie
  • Świeży koperek
  • Sól morska
  • Świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:

Obieramy warzywa, opłukujemy i wrzucamy do garnka z trzema litrami wody. Dodajemy listek laurowy, ziele angielskie i ząbek czosnku. Polewkę zakwaszamy octem i dodajemy umyte i dobrze oczyszczone kawałki słodkowodnych rybek. Gotujemy wywar do momentu aż rybki będą miękkie. Ugotowane rybki wyciągamy tak aby się nie rozpadły i oddzielamy mięsko ryb od ości. Warzywa także wyciągamy z wywaru i kroimy w kostkę. Następnie przelewamy wywar przez sito, dodajemy łyżkę mąki, śmietanę i czekamy aż zupa się zagotuje. Następnym krokiem jest roztrzepanie żółtka z odrobiną wody. Wywar musimy cały czas mieszać i uważać, żeby się nie zagotował ponownie. Do garnka wkładamy z powrotem warzywa i rybki. Polewkę posypujemy świeżym koperkiem. Serwujemy z gotowanymi ziemniaczkami lub makaronem.

Uwagi:

Rodzaj ryb słodkowodnych zależy wyłącznie od Was!

Smacznego :).

Źródło ikony wpisu: kobieta.interia.pl

Dodaj komentarz